Haring met olijfolie, aardappel en ui

De lente is in het land en dat wordt gevierd met deze lauwe salade. De haring wordt met de groentjes gekonfijt en afgewerkt met een frisse vinaigrette. Ook heerlijk om te serveren als bijgerecht op een barbecue.

Ingrediënten

  • zout
  • 400 g aardappel
  • 2 dl olijfolie
  • 1 wortel
  • 1 stengel selder
  • 1 rode ui
  • 0.5 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • peper
  • 4 gerookte haring
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 2 eierdooier
  • 2 koffielepel mosterd
  • 2 dl slaolie
  • 100 g veldsla
  • 0.5 bussel bieslook
  • enkele sprieten bieslook
  • een snuif grof zout
  • enkele kervelpluksels

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in gezouten water.

Verwarm de olijfolie in een casserole.

Snijd de wortel en de selder in stukken. Stoof ze aan in de olijfolie en zorg dat de groenten onderstaan.

Snijd vervolgens de rode ui in halve ringen en voeg ze toe aan de stovende groenten.

Snijd de look fijn en laat meestoven met de groenten, gevolgd door de tijm, de laurier, peper en zout.

Snijd de haring open, verwijder de graten en haal het vel eraf. Snijd de vis in grote stukken.

Laat de haring garen bij de groenten in de olijfolie. Zet het vuur onder de pan aan, zodat de inhoud opwarmt, maar niet frituurt. Voeg er vervolgens een scheut witte wijnazijn aan toe.

Doe het eigeel met de mosterd en de witte wijnazijn in een maatbeker. Mix al een eerste keer.

Voeg er vervolgens de slaolie, een scheut water, peper en zout aan toe. Zet de mixer er nog eens in tot je een mooi gladde vinaigrette bekomt.

Leg de veldsla in een mengkom, giet er de zelfgemaakte vinaigrette over en breng op smaak met de fijngehakte bieslook.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en snijd ze in schijfjes. Schik de schijfjes aardappel vervolgens op een bord en bestrooi met wat grof zout.

Leg de gekonfijte groenten en vis op de aardappelschijfjes en werk het bord af met de bieslook en enkele pluksels kervel.

Haring met olijfolie, aardappel en ui