Ham-preisla voor op de boterham

De selectie kant-en-klare boterhamslaatjes is vrij indrukwekkend. En soms is dat net zo met het prijskaartje dat er aan vasthangt. De ene keer krijg je waar voor je geld, de andere keer koop je peperdure mayonaise.

Maak het niet te ingewikkeld, en kies voor enkele ingrediënten die een smakelijke match zijn. Jeroen gaat voor een degelijke kookham en verse prei. Verwerk nooit rauwe prei in zo’n slaatje, want daarvoor heeft de groente een te scherpe smaak.

Ingrediënten

  • 2 prei
  • 3 ei
  • 2 eetlepel zure augurk
  • 2 eetlepel zilveruitjes
  • 2 gekookte ham
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 0.25 bussel bieslook
  • 4 eetlepel mayonaise
  • azijn
  • peper
  • 1 bruin brood
  • 1 bakje tuinkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng wat water aan de kook om straks de eieren te garen.

Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stronken overlangs in twee en spoel de laatste zandkorrels weg.

Snij elke halve prei nog eens overlangs door en snipper de kwarten vervolgens in zeer fijne stukjes. Gebruik het wit van de prei en het meeste zachtgroene loof.

Verzamel de snippers prei in een diepe schaal. 

Dompel de eieren onder in het kokende water. Kook ze hard in 10 minuten. Koel ze meteen nadien af in koud water. 

Breng nog wat extra water aan de kook (evt. in de waterkoker) en schenk het over de prei. Laat de groentesnippers 10 minuten in het warm bad liggen. Zo verdwijnt de scherpe smaak van de prei. 

Giet de prei in een grote zeef en spoel ze koud onder stromend water. Laat de prei voldoende uitlekken. Nu is de groente knapperig, maar ze smaakt niet meer ‘rauw en scherp’. 

Verzamel de zure zilveruitjes en de zure augurken. Hak ze fijn, maar overdrijf niet. Je mag best nog stukjes ui en augurk in de slalade herkennen

Verwijder het zwoerd van de gekookte ham en snij het vlees met een scherp mes in blokjes van ongeveer 0,5 op 0,5 centimeter. 

Verzamel de blokjes ham in een ruime mengschaal. Voeg de stukjes augurk en zilverui toe. Doe er ook de uitgelekte stukjes prei bij en wat kappertjes (naar smaak). Meng alle ingrediënten.

Pel de eieren en zet het mes erin. Snij ze in ‘brute’ stukjes. Roer ze doorheen de salade. 

Nu kan je de ham-preisla afwerken. Begin met wat kruiden. Snipper de pijpjes bieslook in fijne stukjes. Wie dat wenst kan ook snippers peterselie toevoegen. 

Lepel er een bescheiden hoeveelheid mayonaise over en roer. Voeg enkel extra mayonaise toe wanneer de sla nog niet voldoende smeuïg is. 

Druppel er een beetje azijn bij en kruid de sla met peper van de molen.  Meng de salade en zet ze in de koelkast. Je kan de ham-preisla enkele dagen bewaren.

Afwerking

Serveer de ham-preisla op een verse of een getoaste boterham.

Werk zo’n stevige boterham af met een toef tuinkers.

Ham-preisla voor op de boterham