Hachis parmentier met witloof

Een snelle ovenschotel met zoetzuur witloof, gebakken gehakt, smeuïge puree en een krokant korstje. Het perfecte winterse gerecht om op voorhand klaar te maken en de dag nadien op te warmen in de oven.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • boter
  • een klontje boter
  • 50 g boter
  • 10 pijl witloof
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • een snuifje kristalsuiker
  • 800 g gemengd gehakt
  • enkele takjes tijm
  • een scheutje balsamico
  • 2 eigeel
  • een scheut melk
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 100 g paneermeel

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • een pureestamper
  • een vergiet of keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Smelt een klont boter in een grote pan op het vuur.

Snijd het witloof in grove stukken en bak het in de bruisende boter. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een snuifje suiker. Laat even glaceren.

Doe het gehakt in een mengkom en kruid het eventueel bij met wat fijngehakte tijm. Meng alles met een vork.

Giet een scheutje balsamico bij het witloof en laat nog even verder bakken. Stort het gebakken witloof daarna uit op de bodem van de ovenschaal. 

Maak de pan schoon zodat er geen restjes witloof blijven plakken en laat opnieuw een klont boter met een scheutje olijfolie smelten in de pan.

Doe het gehakt in de pan en ga er kort met je vork door om het gehakt in grote stukken te verdelen. Roer af en toe totdat de stukken gehakt een mooi korstje hebben. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet of op een vel keukenpapier.

Laat de grill van je oven voorverwarmen.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en stamp ze tot puree. Voeg de eigelen, een scheut melk, een klont boter, wat zout en de graanmosterd toe. Roer tot je een smeuïge puree hebt.

Verdeel het uitgelekte gehakt over het witloof in de ovenschaal. Stort de puree uit en verdeel met een vork over de volledige ovenschotel.

tip Je kan de ovenschotel nu in de koelkast zetten en bewaren voor de volgende dag of verdergaan met de volgende stap als je hem meteen wil serveren.

Leg een paar kleine klontjes boter willekeurig bovenop de puree en strooi het paneermeel erover.

Schuif de schotel in de oven tot er een krokant korstje te zien is bovenop de puree. Serveer meteen. Smakelijk!

Hachis parmentier met witloof