Gyros van zalm met rijst en ijsbergsla

Makkelijke en smakelijke Dagelijkse kost! Jeroen maakt gyros van vis met kort gebakken zalm, reepjes paprika, rijst en een frisse salade.

Ingrediënten

  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • een scheut olijfolie
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g langkorrelrijst
  • 1 blaadje laurier
  • 600 g zalm
  • 1 koffielepel grof zout
  • een halve citroen
  • 2 koffielepels gerookt paprikapoeder
  • 2 koffielepels gedroogde oregano
  • 2 koffielepels lookpoeder
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel kaneel
  • een halve koffielepel chilipoeder
  • een scheut xeresazijn
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode ui
  • een halve ijsbergsla
  • enkele takjes peterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snipper de sjalot fijn en plet de look fijn. Laat een scheut olijfolie heet worden in een pan en stoof de sjalot en de look erin aan.

Voeg de rijst eraan toe, stoof hem even mee aan en voeg er twee delen water aan toe. Kruid met wat zout en voeg er een blaadje laurier aan toe. Breng de rijst aan de kook en kook hem 10 minuten gaar. Giet de rijst af wanneer hij gaar is.

Snijd de zalm in repen en voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe. Voeg een snuif zout toe en rasp de schil van een citroen erbij.

Meng de komijn, de oregano, het paprikapoeder, het lookpoeder, een snuifje chilipoeder en een snuifje kaneel onder de zalm laat even marineren.

Pel de sjalot voor de sla, snijd hem in fijne ringen en giet er een flinke scheut xeresazijn over om ze even te laten garen.

Schil en snijd de andere groentjes in reepjes, namelijk de paprika’s en de rode ui.

Meng de rode ui en de paprika onder elkaar en breng de groenten op smaak met wat olijfolie, zout, paprika en komijn.

Laat een pan heet worden en bak de stukjes zalm kort en krachtig in de hete pan. Schep de zalm uit de pan en hou hem even apart.

Bak de groenten in dezelfde pan als de zalm.

Snijd de ijsbergsla grof en voeg hem toe aan de gegaarde sjalotten in azijn. Pluk wat blaadjes platte peterselie en meng ze onder de salade. Kruid de salade met peper en zout.

Lepel wat rijst op een bord, schep er wat gyros van zalm bij en werk af met wat salade.

Gyros van zalm met rijst en ijsbergsla