Gyros van kalkoen met groenterijst

Jeroen serveert een bord vol comfort food op z’n Grieks. De kwaliteit van het vlees is belangrijk, maar het geheim van een lekkere gyros zit in de marinade. De kruidige reepjes gevogelte zijn een goed team samen met zilvervliesrijst en fijne groenten, krokante ijsbergsla en een eenvoudig yoghurtsausje.

Ingrediënten

  • 800 g kalkoenfilet
  • 2 paprika
  • 2 ui
  • 1 eetlepel kippenkruiden
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 snuifje chilipoeder
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g zilvervliesrijst
  • 2 wortel
  • 1 sjalot
  • 200 g diepvrieserwten
  • 200 g maïs
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0.5 ijsbergsla
  • 2 dl yoghurt
  • 0 scheutje witte wijnazijn
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Gemarineerde kalkoenreepjes met groenten

Schenk een flinke bodem olijfolie in een mengschaal.
Meng alle droge specerijen en kruiden: Ik gebruik een eetlepel kippenkruiden en evenveel gerookt paprikapoeder, mild paprikapoeder, gedroogde oregano en droge tijm.
Voeg een koffielepel van het komijnpoeder en een snuif van het gespierd heet chilipoeder toe. (naar smaak)
Voeg een beetje tomatenpuree toe samen met tot pulp geplette look en meng de marinade met een garde. Als de mix te dik is, voeg dan extra olijfolie toe.
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
Schil de rode paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten en verwijder de stelen, de zaden en de bleke vliezen.
Snij de stukken paprikavruchtvlees in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Meng de reepjes ui en rode paprika met de marinade van specerijën.
Controleer de kalkoenfilet. Snij restjes van vliezen of stukjes vet zorgvuldig weg.
Snij het vlees met een vlijmscherp mes in dikke plakken en vervolgens in reepjes van een centimeter breed.
Roer de reepjes gevogelte door de marinade. Laat de bereiding kort of lang marineren: van een half uur tot een hele nacht.
Maak het werkvlak waarop je rauwe kalkoen versneed grondig schoon. Zo vermijd je kruisbesmetting.

De bereiding afwerken

Breng water aan de kook, met een snuif zout. Kook de rijst (evt. builtjes) gaar, zoals aangegegeven op de verpakking.
Spoel de groenten en schil de wortelen. Snij ze eerst in dunne lange repen en vervolgens in kleine gelijke blokjes.
Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne stukjes.
Verhit olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de sjalotsnippers glazig en voeg dan de blokjes wortel toe. Laat ze enkele minuten stoven en giet de diepvrieserwten erbij. Laat ze ook enkele minuten garen.
Laat de zachte maiskorrels uitlekken en doe ze in de pot. Stoof alle ingrediënten rustig tot ze gaar zijn.
Snij de ijsbergsla in repen. Maak de compacte blaadjes wat los en spoel ze even onder de kraan. Laat de sla uitlekken.
Giet de volle yoghurt in een schaaltje en voeg een scheut witte wijnazijn toe. Breng het zurige sausje op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Meng de gare zilvervliesrijst met de fijne groenten. Proef en voeg naar smaak peper en/of zout toe.
Verhit een ruime braadpan. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de (porties) gemarineerde kalkoengyros goudbruin. Roer regelmatig, en zorg ervoor dat het gevogelte gaar is tot in de kern.
Serveer iedereen een portie rijst met groenten, kruidige reepjes gebakken kalkoen en krokante ijsbergsla. Lepel er yoghurtsaus bij en serveer.
Gyros van kalkoen met groenterijst