Gyoza gevuld met oesterzwam en zelfgemaakte sweet-chilisaus

Dagelijkse kost gaat de oosterse toer op met homemade gyoza's en een zoetpittige saus. De Japanse dumplings zijn gevuld met een duxelle van gebakken oesterzwam. Jeroen bakt ze in de pan voor een lekker krokant korstje.

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g gember
  • een scheut arachideolie
  • 8 chilipeper
  • 2 dl water
  • 2 dl rijstazijn
  • 140 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • een snuifje keukenzout
  • 300 g oesterzwam
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 3 eetlepel Ketjap Manis
  • 12 gyozavel
  • een scheut olijfolie
  • een bosje lente-ui

Benodigdheden

  • Blender
  • Glazen fles/bokaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de gyoza een uur op voorhand uit de diepvries.

Voor de sweet-chilisaus

Pel de ui, de look en de gember. Snijd ze in grove stukken en mix tot puree in de blender.

Laat een scheut arachideolie heet worden in een pot en stoof er de gepureerde ui, look en gember in aan.

Snijd de chili’s in grove stukken en blend ze ook fijn. Stoof mee aan.

tip Snijd de chili’s overlangs in twee en verwijder de zaadlijsten voor een minder pikante saus.
tip Wil je de saus een extra rode kleur geven? Voeg dan een kleine hoeveelheid ketchup of tomatenpuree toe.

Voeg er de suiker, de azijn en het water aan toe en breng het geheel aan de kook.

Meng de maïzena met een kleine hoeveelheid koud water. Zorg dat je geen klonters hebt. Voeg toe aan de chilisaus. Breng het geheel aan de kook, tot de saus begint te dikken.

tip Voeg net iets minder bindmiddel toe dan nodig. Bij het afkoelen stijft de saus nog een klein beetje verder op.

Voeg er nog een snuif zout aan toe en giet de chilisaus in een glazen fles. Laat de chilisaus afkoelen in de koelkast.

Voor de gyoza

Snijd de oesterzwammen in stukken.

Pel de sjalot en een teentje look en snipper ze fijn.

Laat een scheut olie heet worden in een pan en bak er de sjalot, de look en de oesterzwammen in aan. Voeg 3 eetlepels ketjap manis toe. Laat het geheel goed doorbakken.

Schep de gebakken champignons in de pot van de blender. Mix fijn en laat het geheel even afkoelen.

Haal de gyoza vellen uit elkaar. Maak de bovenkant van het vel een beetje nat met wat water. Schep een koffielepel vulling in het midden van het vel en plooi het vel dubbel. Plak de randen met je vingers toe tot je een gekartelde gyoza hebt (zie video).

Laat een scheut olie en een scheut water heet worden in een pan en leg de gyoza in de pan. Zet een deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes bakken.

Serveer de gyoza met de huisgemaakte sweet-chilisaus. Versier met dunne schijfjes lente-ui.

Gyoza gevuld met oesterzwam en zelfgemaakte sweet-chilisaus