Gumbo met scampi

Gumbo is een typische ‘cajun dish’ uit Louisiana. Cajungerechten hebben zowel Afrikaanse, Spaanse als Franse invloeden. In deze creoolse stoofpot komen de smaken van zowel Poolse worst als scampi perfect tot hun recht. Surf en turf op z'n best! 

Ingrediënten

  • 250 g rijst
  • 1 scheut olijfolie
  • 3 Poolse worst
  • 800 g scampi
  • 2 flinke snuif cajunkruiden
  • 2 eetlepel cajunkruiden
  • 1 scheut arachideolie
  • 1 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 rode paprika
  • 4 stengel selder
  • 60 g boter
  • 80 g bloem
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 flinke snuif chilipoeder
  • 1 snuif zout
  • 0.5 limoen
  • enkele blaadjes platte peterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de rijst gaar.

Zet een kookpot met olijfolie op het vuur. Snijd de worsten in schijfjes en bak ze in de hete olie. Haal de gebakken worst vervolgens uit de pot.

Bak de scampi in dezelfde pot en breng ze op smaak met de cajunkruiden. 

Zet een kookpot met arachideolie op het vuur. Snijd de ui fijn en stoof ze aan in de hete olie. 

Haal de scampi uit de kookpot en zet de kookpot even aan de kant. 

Pel en plet de teentjes look. Voeg de look toe aan de stovende ui. 

Snijd de paprika’s in blokjes en snijd de selder in stukken. Laat de groenten meestoven met de ui en look. Breng het geheel verder op smaak de cajunkruiden. 

Smelt boter in de pot waar de scampi eerder in bakte en strooi er de bloem over. Meng het geheel tot een geurige roux. 

Blus de roux met de kippenbouillon en blijf het geheel roeren tot een gebonden saus. Breng de saus verder op smaak met extra cajunkruiden en chilipoeder. 

Voeg er de worst, de scampi en de gestoofde groenten aan toe. Breng extra op smaak met zout en het sap van de limoen.

Serveer een portie rijst op een bord met de gumbo. Werk het bord af met enkele blaadjes peterselie en een kwartje limoen.

Gumbo met scampi