Groentezooi met selderolie

Deze 'groentezooi' is een maaltijdsoep. Jeroen bereidt een keteltje boordevol groenten en smaak dat geschikt is voor wie consequent of occasioneel vegetarisch eet. En Jeroen pimpt zijn soep met een heerlijke selderolie die je erin kan druppelen. Decoratief én vooral heel lekker!

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 6 groene kool
  • 4 aardappel
  • 3 wortel
  • 0.25 knolselder
  • 250 g spruiten
  • 2 ui
  • 1 pastinaak
  • 1 look
  • 3 blaadje laurier
  • 3 takje tijm
  • 3 dl room
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 dooier
  • selderstengel
  • 5 cl koolzaadolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een eindje keukentouw
  • een blender of staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Ontdooi een flinke portie groentebouillon en verwarm de bouillon, of bereid verse groentebouillon.

Spoel de groenten vooraf schoon.

Pel de uien en snij ze in fijne snippers van gelijke grootte. (De snijwijze van alle groenten is belangrijk, omdat deze soep niet gemixt wordt.)

Pel de look en plet het teentje tot pulp.

Schil de wortelen en snij ze overlangs in twee. Snij elke halve wortel nòg eens overlangs in twee en verdeel de repen wortel in stukjes van ongeveer 0,5 cm breed.

Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in hapklare blokjes van zo'n centimeter dik.

Verhit een soepketel of een grote stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in, tenzij je wat boter verkiest.

Stoof eerst de snippers ui in de olie en voeg ook de lookpulp toe.

Voeg enkele minuten nadien de stukjes wortel toe en roer. Doe even later de blokjes aardappel in de ketel met wortel en ui. Zet het vuur zacht.

Snij de top en het wortelstuk van de pastinaak en schil deze voormalige 'vergeten' groente met een dunschiller. Snij de pastinaak eerst in lange repen en vervolgens in stukjes ter grootte van de wortelblokjes. Roer de versneden pastinaak doorheen de stovende groenten.

Schil het stuk knolselder en snij de groente in blokjes van een kleine centimeter breed.

Snij het taaie onderste stukje van elke spruit. Verwijder eventueel ook de minder mooie buitenste blaadjes van de spruiten. Gebruik een groot koksmes om de spruiten fijn te hakken. Strooi de gehakte spruiten in de ketel met groenten.

Pluk de buitenste bladeren van de groene kool. Deze gebruik je niet. Pluk verder en gebruik deze knapperige koolbladeren. Spoel de bladeren schoon. Snij eerst de taaie grote bladnerf weg uit elke blad en snij de groene kool daarna in fijne snippers.

Verzamel de tijm en de laurier en bind de kruiden samen tot een tuiltje. Gooi het bouquet garni in de pot met groenten.

Roer de groentemix en schenk er de warme groentebouillon overheen. Plaats het deksel gekanteld op de pot.

Laat de groentezooi zo'n 10 minuten rustig koken, tot alle groenten gaar zijn.

Schenk de helft van de room in de soep. Giet de andere helft in een mengschaaltje en voeg de dooier van het ei toe. Kluts beide samen tot een 'liaison' om de soep te binden. (Bewaar de liaison tot vlak voor het serveren.)

De selderolie

Breng water aan de kook in een kleine kookpot. Voeg een snuif zout toe.
Spoel de selderstengels schoon en snij het loof eraf.
Verzamel de selderblaadjes en strooi ze in het kokende water. Laat het groen 5 minuten koken.
Doe de selderblaadjes in een vergiet en spoel ze onder koud water. Knijp het groen uit en doe het in de beker van de blender.
Schenk er een scheut koolzaad- of slaolie bij en mix beide tot een koude gladde groene saus. Kies in elk geval voor een olie met een neutrale smaak.
Proef en kruid de selderolie met wat peper van de molen en een beetje zout. (Wie van een extra fijn resultaat houdt, kan de selderolie zeven.)

Afwerken en serveren

Schenk het mengsel van room en eigeel in de hete soep en roer met de garde. Laat de soep niet meer koken, want anders gaat het eigeel stollen. Nu krijgt de soep een lichte binding en extra glans.
Proef en kruid de maaltijdsoep met peper van de molen en wat zout.
Serveer het gerecht in diepe borden en druppel selderolie over elke portie groentezooi.
Groentezooi met selderolie