Groentestoofpotje Stroganoff met rijst

De klassieke vleesbereiding ‘Boeuf Stroganoff’ steek ik in een veggie jasje. Een portie paddenstoelen nemen de plaats in van het traditionele rundvlees. Het stoofpotje boordevol groenten serveer ik met rijst uit de oven.

Ingrediënten

  • 250 g champignon
  • 4 selder
  • 2 wortel
  • 2 rode paprika
  • 1 courgette
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 800 g tomatenstukjes
  • 40 g tomatenpuree
  • 12 augurk
  • 2 laurier
  • 2 tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0 cognac
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl zure room
  • 0 klontje boter
  • 400 g rijst
  • 0 liter water
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadje
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de ui en snipper hem in zeer fijne stukjes. De stukjes ui horen als het ware weg te smelten in de rijstbereiding.

Verhit een scheutje olijfolie in een ovenvaste stoofpot en stoof de uisnippers glazig. Roer af en toe en laat tegelijk de tijm en de laurier meestoven.

Giet de langkorrelige rijst in de pot en roer. Laat de korrels heel even meestoven. Schenk er aansluitend het water bij, samen met een snuifje zout.

Zet het deksel op de pot en schuif de rijst in de oven. Gaar de rijst gedurende 25 tot 30 minuten op 180°C.

Veeg de champignons schoon met een vodje, wat keukenpapier of een borsteltje. Snij het onderste stukje van de steel weg. Verdeel de paddenstoelen in kwartjes of in helften.

Pel de look en plet het teentje tot pulp. Pel de uien en snij ze in halve ringen.

Schil de wortelen, snij de uiteinden bij en snij ze vervolgens in gelijke stukken van zo’n 4 tot 5 centimeter lang. Snij de stukken wortel eerst in plakjes en vervolgens in balkjes. (grove julienne)

Smelt een klontje boter in een stoofpot of een ruime hoge pan op een matig vuur.

Bak de stukken champignon tot ze een goudbruin korstje krijgen. Voeg daarna de stukken ui toe en stoof ze glazig. Roer er ook de lookpulp doorheen, want look en paddenstoelen zijn de perfecte match.

Voeg een paar minuten later de fijne reepjes wortel toe. Roer af en toe en hou het vuur onder controle.

Schil de rode paprika’s met een dunschiller en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadjes en bleke vliesjes aan de binnenzijde van de vrucht. Snij elk kwartje paprika in lange repen van een dikke centimeter breed. Ook de reepjes paprika verhuizen naar de stoofpot.

Spoel de selderstengels, verwijder het loof en snij ze in grove reepjes van zo’n 5 centimeter lang. Doe ze in de stoofpot en roer.

Spoel de courgette en snij ze in gelijke stukken van zo’n 6 centimeter. Snij de stukken groente in dikke plakjes - geen schijfjes. Snij telkens rond het hart (zaadlijsten) van de courgette heen. Dit levert je de meest stevige groentesticks op.

Zet het vuur wat harder en voeg tijm en laurier toe. Doe er een flinke schep tomatenpuree bij en laat het rode concentraat even meebakken.

Schenk de scheut cognac in de pan en zet er de vlam in, zodat de alcohol verdwijnt, terwijl de rijke smaak van cognac achterblijft. Flamberen doe je met de nodige voorzichtigheid.

Voeg daarna de witte wijn toe en roer. Laat opnieuw de alcohol verdampen en roer tot alle aanbaksels losgeroerd zijn (de pan deglaceren).

Doe de tomatenblokjes in de pan, samen met een flinke snuif mild paprikapoeder.

Verzamel de zure augurkjes en snij ze in stukjes. Roer ze doorheen de groentestoofpot en proef of alle groenten beetgaar zijn. Voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe.

Schep rijst in diepe borden of kommen. Lepel daarover een gevarieerde portie groenten met saus ‘Stroganoff’.

Roer de zure room even los. Lepel een flinke lik over elke portie.

Groentestoofpotje Stroganoff met rijst