De vegetarische keuken is z’n geitenwollensokken-imago al lang kwijt. Jong en oud hebben ondertussen een persoonlijke motivatie om vegetarisch te eten, en dus geeft Jeroen regelmatig wat culinaire inspiratie om een smakelijke veggie-maaltijd te serveren. Dit keer maakt hij een stoofpot boordevol groenten. De rode currypasta, de kruiden en de specerijen geven het gerecht een dosis karakter zodat je dat stukje vlees of vis niet zal missen.

Ingrediënten

  • 2 ui
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 wortel
  • 2 paprika
  • 3 selderstengel
  • 40 g gember
  • 800 g tomatenvlees
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel currypasta
  • 1 eetlepel garam masala
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 350 g couscous
  • 4 dl groentebouillon
  • 40 g boter
  • 0 zout
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 0.5 limoen
  • 0 munt
  • 0 koriander
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Vooraf

De verse (rode) currypasta is makkelijk te verkrijgen in Oosterse supermarkten en winkels. Ook 'garam masala' kan je er vinden. Garam masala is een mix van droge specerijen, oorspronkelijk afkomstig uit de Indische en Aziatische keuken. Ontdooi een portie groentebouillon of bereid een ketel verse bouillon. Maak altijd ruim voldoende bouillon en vries de rest in. Het is de ideale basis voor talloze bereidingen.

Het stoofpotje

Spoel alle groenten schoon.
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en giet er een scheut olijfolie in.
Pel de uien, snij ze eerst in twee en vervolgens in kwarten. Stoof de grove stukken ui in de olie.
Plet de look en roer de pulp doorheen de stukken ui.
Schil de gemberknol, snij ze eerst in dunne plakjes en vervolgens in piepkleine stukjes. Blijf gerust even hakken, zodat je later geen taaie vezels in het gerecht proeft.
Stoof de gember mee en kruid het mengsel met de Indische mengeling van specerijen ‘garam masala’ en de rode currypasta. Roer in de pot. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak. Begin voorzichtig en proef.)
Breek de selderstengels en trek de taaie vezels uit de groente, of schil ze even met een dunschiller. Snij de stengels nadien in blokjes. Snij ook de courgette in de lengte in kwarten en vervolgens in blokjes. Schil de aubergine (tenzij je ook de schil wel lust) en verdeel ze in dobbelstenen.
Laat de groenten meestoven. Roer af een toe in de stoofpot. Schenk er (indien nodig) een beetje extra olijfolie in.
Schil de wortel en snij de dikke peen in kubusjes. Schil ook de paprika’s, snij ze in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in grove stukken en doe ze bij de rest van de groentefamilie.
Voeg het tomatenvlees (uit blik) toe en roer. Voeg eventueel een beetje water toe.
Laat de stoofpot ongeveer 10 minuten sudderen op een zacht vuur. Proef het resultaat en voeg (naar smaak) wat extra currypasta en of garam masala toe. Kruid het stoofpotje met een snuifje zout.

De couscous

Verwarm de groentebouillon tot tegen het kookpunt.
Giet de couscous in een schaal en schenk er de hete groentebouillon over. Laat de korrels wellen.
Voeg tussendoor een klontje boter toe en roer, zodat je een smeuïge couscous verkrijgt.
Proef de gewelde couscous en voeg er (naar smaak) een beetje zout aan toe.

De yoghurtdressing

Doe de Griekse yoghurt in een mengschaal en rasp er een beetje zeste van de limoen bij. Pers er ook wat vers limoensap in en roer.
Spoel de verse kruiden en snij de blaadjes zeer fijn. Roer de snippers munt en koriander door de yoghurtsaus.
Proef en kruid de saus met peper van de molen en wat zout.

Serveren

Serveer de stoofpot in diepe borden.
Begin met een schep warme couscous en lepel er een royale hoeveelheid groentestoofpot over.
Werk elk bord af met een lepeltje frisse yoghurtdressing.