Groenteschotel Stroganoff met pompoen en witte bonen

Stroganoff hoeft niet altijd met vlees te zijn, het past ook perfect in een vegetarische groenteschotel met butternutpompoen, selder en witte bonen. Sterker nog Stroganoff slaat eigenlijk terug op de bereiding en ingrediënten van de saus: een getomateerde en heerlijk gekruide paprikasaus met zure toetsen van augurk. Zoals de naam al doet vermoeden komt de saus uit Rusland waar er traditioneel met vodka gewerkt wordt. Jeroen laat ze hier achterwege, maar voor de liefhebbers mag er wel een shotje in, of meer... 

Ingrediënten

  • 1 bakje champignons
  • 4 rode puntpaprika
  • 600 g butternut
  • 2 stengels selder
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 2 blikje witte bonen
  • een flinke scheut olijfolie
  • een snuif komijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 dl groentebouillon
  • 4 eetlepel augurk
  • 250 g tarwekorrels
  • één vierde bussel peterselie
  • 200 g zure room

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Het voorbereidende werk bestaat uit alle groentjes snijden: de champignons in partjes, de puntpaprika’s, de butternutpompoen en de selder mogen in grove blokjes gesneden worden. De ui en de look mogen fijngesneden worden. Laat tot slot de blikjes witte bonen uitlekken in een vergiet.

Laat een scheut olijfolie heet worden in een pot en stoof er de ui, de look, de champignons, de selder, de paprika en de pompoen in aan.

Kruid de groenten met zout, peper, komijn, tijm, laurier, gerookt paprikapoeder en een steranijsje bij. Wie het wat pikanter wil, voegt nog wat cayennepeper toe of laat een halve fijngesneden chilipeper meestoven voor wat extra pit.

Voeg de tomatenpuree eraan toe en laat even meebakken en blus met de witte wijn. Hierna komen nog de tomatenblokjes en een blik water bij het geheel. Tot slot voeg je de bouillon toe. Zet een deksel op de pot en laat het geheel 25 minuten op een zacht vuurtje pruttelen tot alle groenten gaar en zacht zijn.

Snijd de augurken fijn en voeg ze na tien minuten toe aan de groentjes.

Snijd een ui fijn en doe hem in een pot met een scheutje olijfolie, laat stoven. Doe er de tarwe bij en wat tijm en laurier. Vul de pot met water tot de tarwe volledig onder staat. Laat de tarwe gaar koken.

Serveer de tarwe met de groentestoofpot. Werk af met fijngehakte peterselie en enkele lepels zure room.

Groenteschotel Stroganoff met pompoen en witte bonen