Groentecurry met papadums

Voor deze smaakbom haalt Jeroen zijn inspiratie aan de andere kant van de wereld. De Indiase keuken is een eeuwenoud laboratorium van smaken en aroma’s. Maak gerust de groentelade van je koelkast leeg, want voor deze curry kan je eindeloos variëren.

En wat zijn die papadums dan? Deze dunne ronde vellen deeg op basis van gedroogd linzenmeel kan je gemakkelijk op de kop tikken in grote supermarkten of Aziatische winkels. Na een korte bakbeurt in olie zijn ze het ideale krokante bijgerecht. ‘Meer dan de moeite waard om de papadums eens in huis te halen.

Ingrediënten

  • 1 broccoli
  • 1 courgette
  • 0.5 venkel
  • 1 zoete aardappel
  • 150 g groene boont
  • 200 g diepvrieserwten
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0 zout
  • 400 g tomaten
  • 40 g gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 bussel koriander
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 eetlepel currypasta
  • 2 dl kokosmelk
  • 8 papadum
  • 0 arachideolie

Benodigdheden

  • een hakmolen

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de ui en snij de bol in vrij grove stukken.
Verhit een stoofpot op een matig vuur en stoof de stukken ui glazig in een scheutje hete olijfolie.
Plet de look en plet de teen tot pulp. Roer de look doorheen de stukken ui.
Schil de zoete aardappel snij de ‘bataat’ in hapklare blokjes. Doe ze in de stoofpot met ui.
Snij ook wat venkel in hapklare stukken. Verwijder wel het taaie hart onderaan de groente.
Snij de broccolli in roosjes en de courgette in kleine dobbelstenen.
Top de sperzieboontjes en snij ze in twee gelijke helften. Stoof ook de halve bonen mee met de andere groenten.
Stoof alle groenten gedurende 10 tot 15 minuten op een matig tot zacht vuur. Roer regelmatig.
Intussen bereid je de currysaus. Snij de steeltjes van het busseltje koriander. Bewaar de blaadjes van het kruid voor later.
Snij de rode chilipeper in grove stukken. (Gebruik naar smaak minder rode chilipeper.
Pel de gember en snij het stuk knol in grove stukken.
Verzamel de stukken gember, chilipeper en de koriandersteeltjes in de hakmolen en mix alles fijn.
Voeg een blik gepelde tomaten toe en schenk er de kokosmelk bij.
Voeg een beetje van de kant-en-klare currypasta toe. Proef en voeg naar smaak meer curry toe. Gebruik een currypasta naar smaak. Ik werk met ‘Kashmiri masala – met chilipeper en look’, maar er is keuze met hopen in supermarkten en Oosterse winkels.
Doe ook het knalgele kurkumapoeder in de hakmolen en laat de machine opnieuw draaien, tot je een rijkelijke currysaus verkrijgt.
Spatel de dikke kruidige saus over de stovende groenten. Roer en leng de bereiding aan met een scheutje water. Zet het deksel op de pot en laat de groentecurry nog 10 minuten pruttelen.
Voeg tenslotte de diepvrieserwtjes toe en laat de bolletjes kort garen. Proef de groentecurry en voeg naar smaak wat zout toe.
De papadums hoef je enkel nog te bakken. Schenk een flinke bodem arachideolie in een braadpan en laat ze heet worden.
Bak de vellen papadum één voor één in de olie. Let erop dat de volledige papadum contact maakt met de olie. Druk het vel linzenmeel aan met een keukentang. Ze zullen in geen tijd opkrullen, uitzetten en krokant worden. Laat de gebakken papadums even uitlekken.
Schep de groentecurry in diepe borden of in één grote serveerschaal. Werk het gerecht af met de blaadjes koriander.
Serveer er de krokante papadums bij.
Groentecurry met papadums