Groenteburgers met portobello

Een burger is comfort food, en aan zo’n bord eetpleizer komt er helemaal geen vlees of vis te pas. Gebakken hoeden van de grote portobello-champignon vervangen het brood. Daarbovenop komt een krokant gebakken burger op basis van aardappelpuree en geroosterde groenten. ’t Is een volwaardige maaltijd met veel smaak, 100% veggie en bovendien aantrekkelijk gepresenteerd.

Ingrediënten

  • 600 g aardappel
  • 400 g knolselder
  • 0.5 butternut
  • 2 wortel
  • 2 stengel selder
  • 2 teentje look
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 rozemarijn
  • 4 tijm
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 komijnpoeder
  • 4 eetlepel maïszetmeel
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 8 portobello-paddenstoel
  • 1 teentje look
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 100 g rucola
  • 0 mayonaise
  • 16 augurk

Benodigdheden

  • een aardappelstamper
  • 8 satéstokjes

Partners

Bereiding

De groenteburgers met portobello

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Schil het stuk butternut, verwijder de zaden en snij de groente in grove stukken.

Schil het stuk knolselder en snij de groente in identieke dobbelstenen. Schil ook de wortelen en snij ze in brede (evt. gehalveerde) schijfjes.

Spoel de selderstengels, schil eventueel de taaiste vezels weg met een dunschiller en snij ze grof.

Snij het deel rode chilipeper dat je nodig hebt in grove stukken. Pel en kneus de tenen look.

Doe alle stukken groente in een ovenschaal of braadslee. Verdeel de verse rozemarijn en takjes tijm erover.

Druppel olijfolie over de groenten en kruid ze met een beetje versgemalen peper en een snuif zout.

Schuif ze in de hete oven van 200°C en rooster ze gedurende 20 tot 25 minuten.

Spoel en schil de aardappelen. Snij ze grof en kook ze gaar in water met een snuif zout. Giet ze af en zet de pot opnieuw op een (zacht) vuur, tot het laatste restje kookvocht verdampt is.

Schenk een royale scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Voeg een gekneusd teentje knoflook toe om de olie te parfumeren.

Snij de stelen van de portobello’s en snij de hoed eventueel wat bij, zodat de paddenstoel stabiel staat.

Bak de XL-paddenstoelen een paar minuten langs elke zijde. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.

Leg de kortgebakken hoeden in een ovenschaal en gaar ze zo’n 15 minuten in de oven van 180°C. (Haal de gare groenten tijdig uit de oven.)

Stamp de aardappelen tot een droge puree.

Verwijder de tijm en de rozemarijn uit de geroosterde groentemix. Schep de groenten (zonder olie & kookvocht) bij de puree en stamp opnieuw.

Proef de groentepuree en voeg wat zout toe en (voor de liefhebbers) een snuifje komijnpoeder. Laat de puree wat afkoelen.

Schep maïszetmeel op een bord.

Kneed identieke burgers van de puree. Begin met een bal en druk die plat tot schijven van minstens 2 centimeter dik. (Maak burgers die eenzelfde diameter hebben als de grote paddenstoelen.)

Wentel de veggie burgers door maïszetmeel en geef ze rondomrond een dun laagje zetmel.

Schenk een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de groenteburgers goudbruin langs beide zijden.

Spoel de blaadjes rucola in koud water en laat ze uitlekken.

Serveer op elk bord een portobellohoed, leg er wat frisse rucola bovenop, gevolgd door een lepeltje (truffel)mayonaise.

Dan is de groenteburger aan de beurt. Prik tenslotte twee zure augurkjes op elke satéstok en zet er de burgers en de paddenstoelen mee vast.

Groenteburgers met portobello