Groenteboost met gnocchi: een maaltijdsoep

Deze soep is pure slow-food, rustig gegaard en zo rijkelijk dat ze ook dienst doet als een volwaardige, gezonde en voedzame maaltijd. De (vegetarische) maaltijdsoep is ook ideaal om allerhande resten van groenten te veranderen in een smakelijk bord genot. Zo hoeft niks verloren te gaan na de feestdagen. En naar goeie gewoonte maakt Jeroen meteen een hele ketel groentegenot, want niets smaakt beter als tussendoortje.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2 wortel
  • 1 prei
  • 1 pastinaak
  • 2 stengel groene selder
  • 0.25 pompoen
  • 0.5 savooikool
  • 800 g tomatenvlees
  • 140 g tomatenpuree
  • 4 takje tijm
  • 2 takje rozemarijn
  • 4 blaadje laurier
  • gedroogde oregano
  • peper
  • zout
  • 400 g gnocchi
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • peterselie
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

De maaltijdsoep

Ontdooi en verwarm een ruime hoeveelheid groentebouillon. Wie vooraf verse bouillon maakt, kan het recept hier lezen en bekijken

Snij de prei (zonder donker loof) eerst overlangs in twee. Laat water stromen tussen de compacte bladeren en spoel ook alle andere groenten schoon.

Pel de ui en de look. Snij de ui grof en plet de look tot pulp.

Snij de groene selder grof. Schil de wortelen en de pastinaak. Snij ook de beide soorten penen grove stukken.

Snij het taaie hart weg uit het stuk groene savooikool. Verdeel de groente in grove stukken.

Schenk een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel, op een matig vuur.

Stoof eerst de stukken ui met lookpulp en voeg een paar minuten later de andere groenten toe. Roer regelmatig tot ze kort gestoofd zijn.

Schil het stuk pompoen en verwijder de zaadjes. Snij de taaie schil weg, verdeel het vruchtvlees in dobbelstenen en doe ze in de pot.

Na een korte stoofbeurt voeg je de geconcentreerde tomatenpuree toe, roer en doe ook de tomatenstukjes uit blik in de ketel.

Schenk er de warme groentebouillon bij.

Verzamel takjes tijm, rozemarijn en blaadjes laurier. Doe ze (al dan niet tot een kruidentuil gebonden) in de soep. Voeg ook een flinke snuif gedroogde oregano toe.

tip
Geef de soep extra smaak door het taaie stuk kaaskorst van de Parmezaanse kaas te laten meekoken.

Plaats het deksel (gekanteld) op de pot, zet het vuur zacht en laat de rijke groentesoep minstens een uur – en het liefst 2 uur - op het gemak pruttelen.

Afwerken en serveren

Breng water aan de kook om de kant-en-klare gnocchi kort te garen. (Controleer de aanwijzing op de verpakking.) Laat de gnocchi nadien uitlekken op een schone keukendoek.
Proef de soep en breng ze op smaak met voldoende versgemalen peper en wat zout. Vis er de uitgekookte taaie kruiden uit. (laurier, tijm, rozemarijn)
Spoel de peterselie en snipper de blaadjes fijn. (optineel)
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de Italiaanse deegkussentjes tot ze een beetje kleur hebben. Roer regelmatig zodat de gnocchi niet aan de bodem kleven. Voeg tussendoor wat peper en zout toe.
Lepel de stevige en ongemixte maaltijdsoep in borden of kommen. Schep er wat gebakken gnocchi over en werk je groenteboost af met snippers peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.
Groenteboost met gnocchi: een maaltijdsoep