Groene waterzooi met kabeljauw

Licht, natuurlijk en lekker, zo zou ik deze visbereiding omschrijven. Ik kocht porties kraakverse kabeljauwfilet die ik pocheer in een lichte saus met aardappelen en heel wat groenten. Gemixte peterselie en waterkers toveren de saus om in een zachtgroene waterzooi. Dit is een bord eerlijk eten en bovendien hou je aan deze kookbeurt maar weinig afwas over.

Kabeljauw is een luxeproduct dat je best niet elke week op de tafel zet. Een gezonde regelmaat geeft de visbestanden de kans om zich verder te herstellen.

Ingrediënten

  • 1 liter visfumet
  • 600 g aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0 scheutje olijfolie
  • 1 stengel prei
  • 3 stengel selder
  • 1 courgette
  • 2 takje tijm
  • 3 blaadje laurier
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 4 stuk kabeljauwfilet
  • 2 bussel waterkers
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 0 snuifje bicarbonaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 5 cl room

Benodigdheden

  • een blender

Partners

Bereiding

De stoofpot met vis

Ontdooi en verwarm een portie visfumet. Je kan ook visgraten vragen aan je vishandelaar en zelf verse visfumet maken.

Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken of dobbelstenen.

Pel de ui en snipper hem in matig fijne stukjes.

Pel de teen look en plet hem tot pulp.

Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot of een grote pan met opstaande rand. Verwarm de olie op een matig vuur.

Doe de stukjes aardappel in de pot en laat ze kort stoven. Voeg even later ook de snippers ui en de lookpulp toe. Geef de aardappelen met ui enkele minuten hitte. Zet nadien het vuur zacht, en roer af en toe.

Verwijder het wortelstuk en snij de stam prei overlangs in twee. Spoel de stengels selder, de courgette en de prei onder stromend water.

Snij de prei en de selder in kleine gelijke stukken van ongeveer een centimeter breed. Doe ze in de pot, zet het vuur weer iets hoger en roer.

Snij de ongeschilde courgette in kleine dobbelstenen en stoof ze mee.

Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe. Kruid de stoofpot van groente met peper van de molen en een snuifje zout.

Schenk de warme visfumet in de pot, tot ¾ van de stukken groente kopje onder doen. Breng alles aan de kook, bij voorkeur onder deksel.

Leg enkele minuten later de porties verse kabeljauw bovenop de stomend hete waterzooi. Zet het deksel opnieuw op de pot en laat de stukken vis ongeveer 5 minuten pocheren op een matig vuur. Draai de stukken kabeljauw om en laat de vis nog 3 tot 4 minuten achter in de pruttelende stoofpot. Prik in de vis om de gaarheid te checken. Kook de edele kabeljauw niet overgaar.

Groene kruidensaus

Spoel de peterselie en de waterkers schoon. Hou een klein deel van de waterkers opzij om het gerecht af te werken.
Breng water aan de kook in een potje en voeg een snuif bicarbonaat toe. Dit poeder zal de groene kleur van de kruiden bewaren.
Kook de peterselie en de waterkers gedurende 5 minuten. Schep het groen met een schuimspaan uit het vookvocht en verzamel alles in de beker van de blender.
Voeg een scheutje van het kookvocht toe en pureer de kruiden in de machine. Laat het toestel voldoende lang draaien, tot je een fijne gepureerde saus overhoudt.
Schep de stukken gare kabeljauw uit de pot en zet ze even opzij.
Vis de takjes tijm en de blaadjes laurier uit de stoofpot. Schenk er een beetje room bij, gevolgd door de groene kruidensaus van waterkers en peterselie.
Roer, proef en voeg voldoende peper van de molen en een snuifje zout toe.
Serveer in ieders (diep) bord een portie groenten met aardappelen in de zachtgroene saus.
Leg er een stuk kabeljauw bovenop en werk de borden af met een toefje verse waterkers. (Die je eerder opzij hield.)
Groene waterzooi met kabeljauw