Grilltoast met geroosterd spek

Alles begint met een bouillon van een bouillon. Da’s geen typfout maar een manier om nòg meer smaak in een klassieke bouillon te stoppen en van het spek een onweerstaanbaar stukje vlees te maken. Als je dit spek dan combineert met een frisse seldersalade en op de barbecue geroosterd brood, krijg je een rijkelijk beladen toast vol met smaak.

Ingrediënten

  • 1 kg spek
  • 3 liter kippenbouillon
  • 1 ui
  • 3 wortel
  • 4 stengel selder
  • 0 laurier
  • 0 tijm
  • 0 rozemarijn
  • 1 kruidnagel
  • 10 peperbolletje
  • 4 stengel selder
  • 1 sjalot
  • 0 peterselie
  • 0 bieslook
  • 0 kervel
  • 3 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel zure room
  • 0 natuurazijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 3 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0 tijm
  • 0 oregano
  • 1 zuurdesembroodje
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De spekbereiding

Ontdooi een portie kippen- of kalfsbouillon of bereid verse bouillon.

Doe de bouillon in een ovenvaste kookpot. (Kijk uit voor plastic handvatten!)

Breng de bouillon tot tegen het kookpunt.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Pel de ui en snij en schil de wortelen. Spoel de selder en snij alle groenten in grove stukken. Doe ze in de pot met bouillon.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Spoel de rozemarijn en de takjes tijm en doe ze samen met de laurierblaadjes en de kruidnagel in de bouillon.

Kneus de peperbollen in de vijzel en voeg ze bij de pruttelende bouillon met groenten.

Controleer het grote stuk gezouten spek. Snij er de stukken kraakbeen uit.

Drop het gezouten spek in de hete bouillon. Zet het deksel op de pot en zet de pot met vlees 2 uur lang in de oven van 160°C. Opmerking: De geconcentreerde bouillon waarin het spek gaarde moet je absoluut invriezen of meteen gebruiken voor een consommé, als basis voor risotto, een pot-au-feu, … Voor dit gerecht wordt het smakelijke vocht niet gebruikt.

De seldersalade

Zorg intussen voor een hete barbecue. Stook het toestel tot 250°C.
Pel de sjalot en snipper ze zeer fijn. Doe de stukjes in de slakom waarin de seldersalade gemaakt wordt.
Schil de bolle kant van de selderstengels, zodat alle taaie vezels verdwijnen.
Snij de selderstengels in zo klein mogelijke stukjes en doe ze bij de sjalot.
Spoel de verse tuinkruiden. Hak de peterselie, de kervel en de bieslook heel fijn.
Doe het groen in de slakom en schep er wat mayonaise en zure room bij. Roer alles even om.
Werk de seldersla af met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout.

Het glazuur

Neem een mengschaal en doe er de honing, de mosterd en de gedroogde oregano in. Meng de ingrediënten tot een pittig en licht stroperig glazuur.

De afwerking

Snij dikke sneden (tot 2 cm dik) van het brood. Snij elke boterham vervolgens in twee en druppel er langs de beide zijden een beetje olijfolie over.
Leg de toasten op de hete grill van de barbecue. Draai ze na ong. 2 minuten een keer om.
Snij het malse spek in plakken van zo’n centimeter dik.
Leg de stukken spek voorzichtig op de hete grill. Draai ze na 3 minuten om. Zo’n 2 minuten later zijn de lapjes varkensvlees klaar.
Leg op elk bord een toast en schep daarop een portie frisse seldersalade.
Smeer een flink laagje van het honingglazuur over het spek. Gebruik hiervoor een keukenpenseel.
Leg het lapje spek bovenop de seldersalade. Serveer elke tafelgast zo’n royale toast.
Grilltoast met geroosterd spek