
Alles begint met een bouillon van een bouillon. Da’s geen typfout maar een manier om nòg meer smaak in een klassieke bouillon te stoppen en van het spek een onweerstaanbaar stukje vlees te maken. Als je dit spek dan combineert met een frisse seldersalade en op de barbecue geroosterd brood, krijg je een rijkelijk beladen toast vol met smaak.
Ingrediënten
- 1 kg spek
- 3 liter kippenbouillon
- 1 ui
- 3 wortel
- 4 stengel selder
- laurier
- tijm
- rozemarijn
- 1 kruidnagel
- 10 peperbolletje
- 4 stengel selder
- 1 sjalot
- peterselie
- bieslook
- kervel
- 3 eetlepel mayonaise
- 2 eetlepel zure room
- natuurazijn
- peper
- zout
- 3 eetlepel honing
- 1 eetlepel mosterd
- tijm
- oregano
- 1 zuurdesembroodje
- olijfolie
Benodigdheden
Bereiding
De spekbereiding
Ontdooi een portie kippen- of kalfsbouillon of bereid verse bouillon.
Doe de bouillon in een ovenvaste kookpot. (Kijk uit voor plastic handvatten!)
Breng de bouillon tot tegen het kookpunt.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Pel de ui en snij en schil de wortelen. Spoel de selder en snij alle groenten in grove stukken. Doe ze in de pot met bouillon.
Spoel de rozemarijn en de takjes tijm en doe ze samen met de laurierblaadjes en de kruidnagel in de bouillon.
Kneus de peperbollen in de vijzel en voeg ze bij de pruttelende bouillon met groenten.
Controleer het grote stuk gezouten spek. Snij er de stukken kraakbeen uit.
Drop het gezouten spek in de hete bouillon. Zet het deksel op de pot en zet de pot met vlees 2 uur lang in de oven van 160°C. Opmerking: De geconcentreerde bouillon waarin het spek gaarde moet je absoluut invriezen of meteen gebruiken voor een consommé, als basis voor risotto, een pot-au-feu, … Voor dit gerecht wordt het smakelijke vocht niet gebruikt.