Griet met aardappelschubben, gepocheerde prei en witte wijnsaus

Griet is een stevige vis die wat doet denken aan tarbot. Jeroen serveert hem met ‘aardappelschubben’ en een saus op basis van vermout.

Ingrediënten

  • boter
  • 1 ajuin
  • 2 stengels selder
  • 1 teen knoflook
  • tijm
  • laurier
  • 1 steranijsje
  • 2 dl vermout
  • 2 dl visfumet
  • 600 g griet
  • peper
  • zout
  • 200 g aardappel
  • 2 stronken prei
  • 2 dl room
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 4 eetlepel pickles

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • een mandoline
  • een keukenpenseel
  • een zeef
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Griet met aardappelschubben, gepocheerde prei en witte wijnsaus

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Smelt een klont boter in een pan.

Pel en snipper de ui. Stoof in de boter. Spoel de selder en snijd hem in stukken. Stoof de selder met de uien.

Pel en snipper de knoflook. Doe de look bij de uien en selder. Leg er tijm, laurier en steranijs bij.

Bevochtig de gestoofde groenten met vermout en visfumet. Laat op een matig vuur zonder deksel inkoken.

Vet een ovenschaal in met boter. Leg de vis in de schaal en kruid met peper en zout. 

Breng een kookpot water met een snuifje zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline in flinterdunne plakjes. Kook de aardappelplakjes 2 minuten in het gezouten water.

Schep de plakjes met een schuimspaan uit de kookpot en laat uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Maak de prei schoon en snijd de stronken in stukken van 10 cm.

Smelt een klontje boter in een pan. Leg er de prei in en doe er een scheutje water bij. Kruid met peper, zout en een takje tijm. Zet een deksel op de pan en laat garen op een matig vuur.

Doe de room bij de gestoofde groenten en laat weer wat inkoken.

Meng het aardappelzetmeel met een scheutje water. Strijk met behulp van een keukenpenseel de plakjes aardappel er mee in.

Leg de plakjes dakpansgewijs op de vis zoals schubben. Smelt een klontje boter en strijk er de aardappelen mee in.

Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Giet de saus door een zeef. Zet op het vuur en breng op smaak met peper en zout. Werk af met een klontje boter en pickles. Mix de saus met een elektrische staafmixer glad.

Leg een paar stukken prei op een bord. Leg er de vis op en werk af met de schuimige roomsaus.

Griet met aardappelschubben, gepocheerde prei en witte wijnsaus