Griesmeelpudding met ananas en kokoskoekjes

Griesmeelpudding is heel gemakkelijk om te maken en superlekker. Je kunt hem puur natuur serveren, maar hij wordt nog lekkerder met ananas en een eenvoudige crumble.

Ingrediënten

  • 2 dl room
  • 0.5 vanillestok
  • 20 g vanillesuiker
  • 40 g rijstgriesmeel
  • 1 dl slagroom
  • een scheutje Batida de Coco
  • 0.5 vanillestok
  • 1 steranijsje
  • een snuif kaneelpoeder
  • 2 dl suikersiroop
  • 400 g ananas
  • 100 g kokosschilfers
  • 100 g kokosrotsjes
  • 100 g havermoutkoekjes

Benodigdheden

  • een garde
  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een spuitzak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De griesmeelpudding

Verwarm de room in een steelpan.

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij de room.

Voeg er de suiker en het griesmeel aan toe. Laat al roerend indikken op een niet te hoog vuur.

tip Griesmeel is een verzamelnaam voor allerlei soorten groffer gemalen meel. Er is rijstgriesmeel, maar ook tarwegriesmeel, maïsgriesmeel, of speltgriesmeel. Het gries kan grof, middelfijn of fijn zijn.

Haal de pudding van het vuur en doe in een kom. Dek af met een stuk huishoudfolie en druk het tot tegen de pudding zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen in de koelkast.

Klop de slagroom met een garde op tot yoghurtdikte. Spatel de room door de griesmeelpudding. Voeg er eventueel een scheutje Batida de Coco aan toe.

De ananas

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. 

Doe de zaadjes en de peul met de steranijs en een snuif kaneel bij de suikersiroop. Verwarm op een laag vuur en laat een tijdje trekken (infuseren).

tip Je verwarmt de suikersiroop zodat hij de smaken van de vanille, steranijs en kaneel beter opneemt.

Schil de ananas en snijd de harde kern weg. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise). 

tip Om te weten of een ananas rijp is, ruik je aan de onderkant. Als de vrucht rijp is, ruikt hij sterk naar ananas. Voor dit recept gebruik je liefst een niet té rijp exemplaar. Gebruik een kartelmes om de ananas te schillen en in blokjes te snijden.

Giet de siroop over de ananasblokjes en laat marineren. Bewaar de gemarineerde ananas in de koelkast.

De kokoscrumble

Mix de kokosschilfers met de kokosrotsjes en de havermoutkoekjes in de hakmolen.

Afwerken en serveren

Doe de pudding in een spuitzak. Spuit een laag pudding in elk glas. Leg er een laag gemarineerde ananas op en werk af met kokoscrumble.

Griesmeelpudding met ananas en kokoskoekjes