Griekse burgers

Deze Griekse burgers laten de zomervakantie nog wat langer duren. Jeroen gebruikt lamsgehakt voor de burgers en geef er een saus bij op basis van fetakaas. Als garnituur gebruikt Jeroen gegrilde uien die zo zacht zijn dat ze bijna smelten.

Ingrediënten

  • 800 g lamsgehakt
  • 20 g paneermeel
  • 7 takje munt
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g feta
  • 100 g zure room
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 krop Romeinse sla
  • 2 eetlepel olijf

Benodigdheden

  • grillpan
  • keukenmachine of blender

Partners

Bereiding

De lamsburgers

Doe het gehakt met de eieren in een grote kom en prak door elkaar met een vork.

Voeg er het paneermeel aan toe en meng tot een sappig en goed bewerkbaar mengsel.

Haal de blaadjes van de steeltjes munt en snipper ze fijn. Halveer de chilipeper en verwijder de zaadjes. Hak de helft fijn. De andere helft kan je gebruiken in een ander recept. Pel de teen knoflook, snijd de helft in stukjes en kneus met een mes. De andere helft kan je gebruiken in een ander gerecht.

Doe de munt, de look en de chilipeper bij het gehakt en meng alles goed door elkaar. Kruid met een snuifje zout.

Vorm 4 burgers met je handen.

tip
Deze burgers mogen redelijk groot zijn omdat we pitabroodjes gebruiken. Tijdens het bakken smelt het vet ook weg en worden ze kleiner.

Laat ze opstijven in de koelkast.

De fetaspread

Doe de feta met de zure room in de keukenmachine of blender en laat draaien tot alles goed gemengd is.

Hak de peterselie grof en doe hem bij de saus. Voeg er het sap van ½ limoen en peper aan toe en laat de machine nog een keer draaien zodat je een stevige spread krijgt.

tip
Zout toevoegen hoeft niet omdat de feta al redelijk zout is.

De gegrilde uien

Laat de grillpan heet worden op het vuur.

Pel de uien en halveer ze. Snijd ze in halve ringen.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Doe ze in een kom en giet er een scheut olijfolie bij. Meng de olie goed met de uien zodat alles met olie bedekt is.

Bak de uiringen 10 minuten in de grillpan tot ze zacht en bruin zijn. Schep ze regelmatig om.

Doe ze in een kom en wrijf de grillpan schoon met keukenpapier.

Afwerken en serveren

Maak de sla schoon. Gebruik de binnenste bladeren want die zijn het mooist.

tip
Ik gebruik Romeinse sla, maar je kan natuurlijk ook kropsla of ijsbergsla nemen.

Hak de olijven grof.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak de burgers ongeveer 4 minuten aan elke kant op een middelhoog vuur.

tip
In tegenstelling tot een burger van rundvlees mag een lamsburger voor mij doorbakken of hoogstens rosé zijn. Rauw lamsgehakt vind ik namelijk niet zo lekker.

Verhit de schoongemaakte grillpan op het vuur.

Snijd de pitabroodjes overlangs doormidden en besprenkel de binnenkant met een beetje olijfolie. Grill ze heel kort in de grillpan.

Smeer een flinke eetlepel spread op de onderste helft van een broodje. Leg er enkele blaadjes sla op. Ga verder met de burger, de gegrilde uien en de olijven.

Besmeer de bovenste helft van het pitabroodje ook met de fetaspread en zet het op of tegen de burger.

Griekse burgers