Gravad forel met aardappelsalade

Gravad betekent ‘begraven’. Het is een oude Scandinavische bewaartechniek waarbij je de vis ‘begraaft’ in suiker en zout. Normaal doe je het met zalm, maar het kan ook met forel.

Ingrediënten

  • 8 forelfilet
  • 150 g kristalsuiker
  • 120 g zeezout
  • 1 koffielepel peperbolletjes
  • 0.5 bussel dille
  • 1 limoen
  • 1 dopje whisky
  • 600 g aardappel
  • 0.5 rode ui
  • 10 cl appelazijn
  • 1 Jonagold appel
  • olijfolie
  • dille
  • 5 lente-ui
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel yoghurt
  • 2 koffielepels mierikswortelpasta
  • enkele blaadjes tuinkers

Benodigdheden

  • een ovenplaat
  • een ovenschaal
  • een fileermes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gravad forel

Haal met een pincet de graatjes uit de forelfilets.

Meng de suiker met het grof zeezout.

Kneus de peperbollen in een vijzel. Snipper de dille. Rasp de schil van de limoen.

tip In plaats van limoen kun je ook citroenzeste of zelfs sinaasappelzeste gebruiken.

Doe de gekneusde peper, de dille, de limoenzeste en de whisky bij het zout-suikermengsel.

Verdeel een deel van het mengsel over de bodem van een diepe ovenplaat. Leg er de forelfilets op met de velkant naar boven en bedek ze met de rest van het zout-suikermengsel.

Span een vel plasticfolie over de ovenplaat. Zet er een zware ovenschaal op waarin je eventueel nog een gewicht legt.

Laat minstens 4 uur marineren in de koelkast.

De aardappelsalade

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in gezouten water.

Pel en snipper de ui. Marineer in een scheutje appelazijn.

Snijd de appel in kleine blokjes (brunoise). Meng de appel met de ui.

Giet de aardappelen af en spoel ze in koud water. Laat ze uitlekken en meng ze met de ui en de appel. Doe er een flinke scheut olijfolie bij.

Snipper de dille en het groen van de lente-uien fijn. Doe het bij de aardappelsalade en breng op smaak met peper en zout. Dek af en laat rusten in de koelkast.

Afwerken en serveren

Haal de vis uit het suiker-zoutmengsel en spoel goed onder stromend water. Dep droog.

Snijd de vis in heel fijne plakjes met een fileermes.

Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta.

Leg de vis op borden. Verdeel er wat aardappelsalade over. Druppel er de saus over en werk af met enkele plukjes tuinkers.

Gravad forel met aardappelsalade