Goulashsoep

De Hongaarse keuken is voor de meesten onder ons onbekend terrein, maar met de goulashsoep heeft ze wel voor een culinaire klepper gezorgd die wereldwijd bekend is en gesmaakt wordt. Na een dagje op de skipiste is deze rijkelijke soep ‘de max’. Het is eten en drinken tegelijk. De ideale kom troost op een winterse dag met of zonder sneeuwlandschap in de buurt.

Ingrediënten

  • 2 liter kippen- of kalfsbouillon
  • 400 g rundvlees
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 4 wortel
  • 2 paprika
  • 800 g tomatenvlees
  • 4 eetlepel zure room
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 0 laurier
  • 0 tijm
  • 0 peterselie
  • 0 oregano
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een eindje keukentouw

Partners

Bereiding

Goulashsoep

Doe de moeite om een ketel verse kippen- of kalfsbouillon te maken. Als je dat al eerder deed, ontvries dan een portie voor deze soep. (Snelle alternatieven zijn zuiver water of water met bouillonblokjes, al durven die soms erg zout te zijn.)

Snij het stuk rundvlees in reepjes van een dikke centimeter breedte en vervolgens in hapklare blokjes.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Kies een grote pot waarin straks de hele hoeveelheid soep kan.

Doe de stukjes rundvlees in de bruisende boter en roer. Zet het vuur ietsje zachter zodat de boter niet verbrandt. Geef de stukjes vlees een lichtbruin korstje. Reken hiervoor zo’n 10 minuten.

Pel de uien en snipper ze in fijne stukjes. (brunoise) Voeg de uien bij het vlees.

kookvraag
Wat is Brunoise?

Pel de teentjes look, snij ze eerst in stukjes en plet ze vervolgens tot pulp. Gebruik hiervoor de zijkant van het lemmet van je koksmes. Wie dat verkiest kan ook z’n lookpers bovenhalen.

Doe de lookpulp in de stoofpot of soepketel, en roer.

Schil de wortelen en snij ze overlangs in langwerpige schijfjes. Snij de stukken wortel vervolgens in repen en nadien in kleine blokjes. (brunoise)

Schil de rode paprika’s met een dunschiller. Snij elke vrucht in kwarten en verwijder de steel, de zaadlijsten en eventuele witte vliesjes. Snij de rode vruchten in kleine blokjes.

Doe de stukjes wortel en paprika in de stoofpot en laat de kleurige groenten enkele minuten meestoven op een zacht vuur.

Stel intussen een kruidentuiltje samen met enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, peterseliestengels en ook enkele takjes oregano. Bind al die smaakmakers samen met een eindje keukentouw.

Goulash(soep) hoort fijn en rijkelijk gekruid te zijn. Voeg een flinke portie zacht paprikapoeder toe, een ferme snuif komijnpoeder en een beetje bloem. Roer en laat de kruiden en de bloem een minuutje meebakken. De bloem zal voor een licht gebonden soep zorgen.

Schenk de ingeblikte tomatenstukjes erbij, roer en gooi het bouquet garni in de pot.

Giet tenslotte de warme bouillon in de soepketel en laat de goulashsoep behoorlijk lang stoven op een zacht vuur. Reken minstens een uur. Langer kan geen kwaad. De stukjes rundvlees moeten botermals zijn.

Werk de soep af met een zuinig snuifje cayennepeper, wat zout en peper van de molen. Wie van die typische komijnsmaak houdt kan er een extra snuifje in strooien.

Spoel enkele takjes (krul)peterselie en snipper het kruid fijn.

Roer de zure room even los.

Schenk een portie warme goulashsoep in elk bord, schep er een eetlepel zure room in en geef de soep nog meer smaak met wat verse snippers peterselie.

Goulashsoep