Goudbrasem met oosterse marinade en rijst

Dit recept met goudbrasem doet z’n naam alle eer aan. In plaats van de vis te bakken, gaat hij de hete olie in om ‘m goudbruin te frituren. De spicy marinade on top zit dan weer boordevol oosterse smaken. Meer dan wat witte rijst en kort gegaarde sluimererwten heeft dit Aziatisch geïnspireerd visgerecht dus niet nodig.

Ingrediënten

  • arachideolie
  • 2 sjalot
  • 2 tenen look
  • 1 rode chilipeper
  • 40 g gember
  • 2 limoen
  • 2 theelepel tamarindepasta
  • 100 g kokossuiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • een scheutje water
  • 400 g rijst
  • 2 goudbrasem
  • 4 stengels lente-ui
  • 250 g sluimererwten
  • sesamolie
  • 1 theelepel sesamzaadjes

Benodigdheden

  • een vergiet
  • een scherp koksmes
  • een grote (wok)pan

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm een scheut arachideolie in een pan.

Snijd de sjalotjes fijn en plet de look. Stoof ze aan in de olie.

Snijd de chilipeper fijn. Schil de gember en rasp hem fijn. Stoof mee aan.

Pers de limoenen uit in de pan. Voeg ook de tamarindepasta, de suiker, de vissaus en een scheutje water toe. Meng alles goed onder elkaar.

Kook de rijst gaar en giet ze af.

Verhit een grote hoeveelheid arachideolie in een grote pan.

tip
Leg een blaadje basilicum of salie in de olie en wacht tot het kruid begint te pruttelen. Dan pas is de olie heet genoeg om te frituren.

Kruid de goudbrasems met peper en zout en bedek ze daarna met een laagje bloem. Maak enkele ondiepe insnijdingen in het visvlees.

Leg de vissen in hun geheel in de hete olie en frituur ze goudbruin aan beide kanten.

Snijd de lente-ui fijn.

Kook de sluimererwten enkele minuten in gezouten water. Laat ze uitlekken en meng er daarna een lekje sesamolie en wat sesamzaadjes onder.

Serveer de goudbrasems in hun geheel op een groot bord. Schep er de oosterse marinade over en werk af met de fijngesneden lente-ui en wat pluksels koriander. Presenteer de rijst en de sluimererwten in aparte kommetjes.

Goudbrasem met oosterse marinade en rijst