Goudbrasem met gekonfijte tomaten, puree en gegrilde courgette

Breng de lente op je bord met deze gegrilde goudbrasem. Jeroen serveert er smaakvolle courgette, een smeuïge aardappelpuree en een heerlijke saus met gekonfijte tomaat bij. Laat het smaken! 

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 4 dl olijfolie
  • een scheut olijfolie
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 0.5 chilipeper
  • 5 tomaat
  • enkele takken tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takken rozemarijn
  • 2 dl xeresazijn
  • 1 potje zongedroogde tomaten
  • 2 courgette
  • een snuif grof zout
  • een snuifje cayennepoeder
  • 4 dorade
  • een scheut melk
  • 2 dooier
  • een snuif gedroogde oregano
  • enkele takjes basilicum
  • 1 bakje troskerstomaat

Benodigdheden

  • Blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water. Laat de grillpan heet worden en de oven voorverwarmen tot 180°C en vuig ruim olijfolie in een steelpan.

 

Pel de sjalot en de look, snij ze in grote stukken en voeg ze toe. Snij de chilipeper grof en voeg hem toe en laat zachtjes garen.

 

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd deze in stukjes. Voeg de tomaten toe aan de olie en breng het geheel aan de kook.

Voeg er de tijm, laurier, en rozemarijn aan toe, gevolgd door een flinke scheut xeresazijn.

Breng op smaak met peper en zout, voeg de zongedroogde tomaatjes eraan toe en laat de tomaten 15 minuten rustig konfijten.

Spoel de courgettes onder koud water en snijd ze in schuine plakken. Leg de plakjes op een ovenschaal, strooi er wat grof zout en peper over en sprenkel er wat olijfolie over.

Gril de plakjes courgette op de hete grill en hou ze even warm. Haal de tijm, laurier en rozemarijn uit de pot met de tomaten en schep de saus in de pot van de blender.

tip Zet de blender eerst op een lage stand en verhoog geleidelijk aan

Mix de saus glad en kruid ze eventueel wat extra bij met een snuifje cayennepeper en zout.

Haal de graatjes uit de vis, wrijf het vel in met olijfolie, peper en grof zout en leg de vis op de gril met het vel eerst.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de dooiers, de melk en een goed scheut olijfolie aan toe.

Kruid de puree met peper en zout en ga er met een pureestamper door. Strooi wat gedroogde oregano over de plakjes courgette.

Schep een lepel puree op een bord en leg er een stuk gegrilde vis bij. Schik er wat plakjes gegrilde courgette bij, lepel er wat saus bij en werk af met wat blaadjes basilicum en wat in vier gesneden kerstomaatjes.

Goudbrasem met gekonfijte tomaten, puree en gegrilde courgette