Goed gevulde aardappelen

Eenvoud siert. Van een simpele patat kan je een echte delicatesse maken, zoals deze gevulde aardappel. Let er wel op dat je begint met mooi ronde en uit de kluiten gewassen aardappelen. De vulling kan je naar smaak samenstellen, maar Jeroen kiest deze keer voor chorizo, zure room en verse bieslook. Je kan de aardappelen eten als volwaardige maaltijd of ze serveren bij een gerecht, als een rijkelijk alternatief voor gekookte aardappelen.

Ingrediënten

  • 4 aardappel
  • 150 g chorizo
  • 2 ui
  • 0.5 bussel bieslook
  • 100 g kaas
  • 2 eetlepel zure room
  • olijfolie
  • peper
  • natuurazijn
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Goed gevulde aardappelen

Maak de grote aardappelen schoon en prik er rondom rond een heel aantal gaatjes in.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Leg de aardappelen in een ovenschaal en schenk er wat olijfolie over. Wrijf elke aardappel in met de olie. Dat zal voorkomen dat de schil gaat barsten.

Pof de aardappelen in een oven van 200°C. Dat duurt ongeveer een uur. Tip: De baktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Controleer of ze gaar zijn door er even in te prikken.

Schil de uien en snipper ze fijn. Stoof de stukjes ui in een hete pot met een scheutje olijfolie.

Verwijder het vel van de chorizo en snij het stuk worst in dikke schijfjes (ong. 0,5 cm). Snij deze vervolgens in kleine blokjes en laat ze even meestoven met de uien.

Snij het dekseltje van de aardappelen. Snij ook een klein stukje van de onderkant, zodat de aardappel stabiel ligt.

Hol de aardappelen uit met een lepeltje. Schep ook het binnenste uit de dekseltjes. Verzamel al de aardappelpuree en meng ze met de uitjes en chorizo. Snipper wat verse bieslook in de pot en voeg er ook de zure room aan toe. Roer alles om.

Kruid de vulling naar smaak met peper van de molen en een snuif zout.

Voeg naar smaak ook enkele druppels natuurazijn toe aan de vulling. Dat beetje azijn geeft de smaak extra diepte.

Vul de uitgeholde aardappelen op met de vulling. Schep in elke knol een royale hoeveelheid.

Plaats de gevulde aardappelen opnieuw in de ovenschaal en strooi wat gemalen kaas over elke aardappel.

Gratineer de aardappelen in een oven van 160°C. Zet eventueel nog even de grill op.

Zodra de aardappelen voldoende warm zijn en een goudbruin korstje hebben, kan je ze serveren.

Goed gevulde aardappelen