Gnocchi van pompoen met salie

Gnocchi kennen we vooral in de aardappelvariant, gnocchi di patate, maar het is eigenlijk een pastasoort. Jeroen maakt vandaag gnocchi met een echte herfstgroente: pompoen. 

Ingrediënten

  • 1 kg hokkaidopompoen
  • 200 g aardappel
  • enkele takjes tijm
  • scheutje olijfolie
  • snuif gerookt paprikapoeder
  • snuif grof zout
  • teentje look
  • 1 ajuin
  • enkele klontjes boter
  • klont boter
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 200 g 00-bloem
  • 2 eierdooier
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • enkele blaadjes salie
  • enkele druppels citroensap
  • 1 bussel rucola

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil en ontpit de pompoen, snijd ze in grote stukken en leg ongeveer 400 gram van de stukken in een ovenschaal. Was de aardappelen en leg ze bij de pompoen. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met wat peper, grof zout, een teentje look en wat gerookte paprika. Leg er tot slot nog enkele takjes tijm bij en rooster de pompoen en de aardappel 35 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Snijd de ui en de look grof. Snijd de rest van de pompoen in grote stukken. Laat een klont boter smelten en stoof er de ui en de pompoen in aan. Kruid met peper, zout, tijm, rozemarijn en laurier, voeg er een scheutje water aan toe en zet er een deksel op. Wanneer de pompoen gaar is, haal je de kruiden eruit en schep je de gare pompoen met een klontje boter in de blender. Mix alles tot een gladde crème, kruid indien nodig nog wat bij.

Haal de pompoen en de aardappel uit de oven. Pel de aardappel en doe ze samen met de pompoen in de passevite. Vang alles op in kom.

Voeg hierbij de bloem, de dooiers en de geraspte parmezaan toe, kruid met peper en zout en meng alles onder elkaar.

Breng een pot gezouten water aan de kook, snijd de worsten in stukjes en kook ze gaar in het gezouten water. Wanneer ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Laat een klont boter smelten en bak de gare gnocchi goudbruin in de hete vetstof.

Pluk enkele blaadjes salie en snipper ze fijn. Voeg de salie toe aan de gnocchi en kruid het geheel met wat citroensap, peper en zout.

Schep een lepel pompoencrème in een diep bord, lepel er wat gebakken gnocchi met salieboter op en werk af met wat rucola en wat geraspte parmezaan.

Gnocchi van pompoen met salie