Gnocchi van aardappel met broccolipesto

Gnocchi worden al sinds de tijd van de Romeinen in Italië geserveerd. Zoals met veel Italiaanse recepten, verschilt de samenstelling van streek tot streek. Aardappelgnocchi zijn vooral populair in de Abruzzen, Veneto en Ciociaria. Jeroen serveert ze met een frisse broccolipesto en rucola.

Ingrediënten

  • 3 aardappel
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 125 g bloem
  • 2 ei
  • 0 zout
  • 1 broccoli
  • 60 g pijnboompit
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 bussel basilicum
  • 0.5 citroen
  • 15 cl olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 broccoli
  • 1 bussel rucola
  • 0 Parmezaanse kaas
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Maak alle broccoli schoon en verdeel in roosjes. Breng een kookpot met water en een snuifje zout aan de kook.

Kook de broccoli beetgaar en giet af. Spoel meteen onder koud stromende water om de garing te stoppen.

tip
Je kunt het kookwater van de broccoli in de pot laten om later de gnocchi in te koken.

Gnocchi

Spoel het zand van de aardappelen en kook ze in de schil gaar in lichtgezouten water.

tip
Je kookt de aardappelen in de schil omdat er dan minder water in de aardappel zelf komt. De aardappelen moeten vrij droog zijn om gnocchi te maken.

Giet de aardappelen af en pel ze.

Snijd de aardappelen in stukken en laat ze even drogen in een kom op het vuur.

Prak de aardappelen grof en doe ze in de mengkom van de keukenmachine .

Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de aardappelen. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik. Laat de machine draaien. Breng op smaak met een snuifje zout.

Rasp de Parmezaan. Doe de bloem en de kaas bij de aardappelen en laat de keukenmachine draaien.

Breng water aan de kook in een hoge kookpot.

Bestuif het werkblad met bloem. Rol er het aardappeldeeg op uit tot een lange, dunne worst.

Snijd in stukken van ongeveer 2 cm.

Kook de gnocchi in het water tot ze komen boven drijven. Schep ze uit het water met een schuimspaan op een bord waarop een schone keukenhanddoek ligt.

Pesto

Doe een likje olijfolie in een pan en rooster de pijnboompitten.
Snijd de Parmezaan in kleine blokjes en doe hem met de basilicum en de olijfolie in de hakmolen. Mix fijn.
Pel de knoflook en snijd de teen in stukken. Doe de knoflook met de geroosterde pijnboompitten en de helft van de beetgare broccoli bij de pesto.
Mix fijn en breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Afwerken en serveren

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
Bak de gnocchi in de olie. Doe er de resterende broccoli bij en bak tot de gnocchi goudbruin zijn. Voeg er een pollepel kookvocht van de gnocchi aan toe en zet heel even een deksel op de pan zodat alles goed warm wordt.
Serveer de gnocchi en broccoli met pesto, rucola, een likje olijfolie en wat Parmezaankrullen.
Gnocchi van aardappel met broccolipesto