Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

wok

Bereiding

Gewokte rijst met een spiegelei

Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Kies voor witte rijst, of de meer geparfumeerde Basmati, los of in kookbuiltjes.

Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.

Verwarm de wok voor op een stevig vuur.

Pel de look, zet er het mes in en plet ze tot pulp.

Schenk een flinke scheut neutrale arachideolie in de hete wok en fruit er de snippers sjalot in. Roer regelmatig met een houten lepel.

Voeg er na een paar minuten de lookpulp bij en roer.

Schil het stukje gemberknol en hak het in zo fijn mogelijke stukjes. Zo zal je de taaie vezel niet in het gerecht proeven. Wok de gember mee met de sjalotten met look. Zet het vuur zachter.

Schil de wortel, snij de peen overlangs in twee. Verdeel elke halve wortel in reepjes, en vervolgens in blokjes van zo’n halve centimeter breed. Gooi de wortelstukjes in de roerbakpan.

Spoel de selderstengels en snij het loof weg. Snij de stengels in lange dunne repen, en vervolgens in kleine blokjes, vergelijkbaar met de stukjes wortel. Laat de brokjes selder meebakken. Zet het vuur eventueel wat harder en roer regelmatig.

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een doekje, en snij elke champignon in kwarten. Roer de stukjes paddenstoel doorheen de andere groenten in de wok.

Wie niet bang is van wat pikant schenkt een scheutje hete chilisaus in de wok. Roer en laat de saus kort meebakken.

Strooi een beetje bruine suiker over het wokmengsel en schenk er een beetje sojasaus overheen.

Roer en controleer of de groenten beetgaar gebakken zijn.

Laat de gare rijst uitlekken en meng de korrels doorheen de groenten. Doe er ook de diepvrieserwten bij. Die laatste zijn snel gaar.

Proef en voeg naar smaak wat extra hete chilisaus en/of sojasaus toe.

Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in ringen van zo’n halve centimeter breed. Roer het frisse groen doorheen de wokschotel. Hou het wokgerecht warm.

Verhit een pan op een matig vuur om er de spiegeleieren in te bakken. Smelt een klontje boter en zet het vuur zachter.

Breek elk ei voorzichtig open, en laat het in de pan glijden, zonder de dooier te beschadigen. Laat de eieren rustig pruttelen in de boter tot de randjes een bruin kleurtje krijgen. Kruid ze met een beetje zout en een snuif peper. Elke dooier mag best nog vloeibaar zijn.

Schep een portie gewokte rijst in diepe borden. Laat er een versgebakken spiegelei overheen glijden.

Werk de borden af met pluksels verse koriander.

4 personen

40 minuten

Benodigdheden:

wok

Ingrediënten

Gewokte rijst met een spiegelei

Eenvoud siert, en in elk bord bedekt een simpel versgebakken spiegelei een torentje gewokte rijst met allerhande verse groenten. Een scheut hete chilisaus zorgt voor pit, maar je beslist zelf hoeveel van het vurige goedje je gebruikt.

Bereiding

Gewokte rijst met een spiegelei

Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Kies voor witte rijst, of de meer geparfumeerde Basmati, los of in kookbuiltjes.

Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.

Verwarm de wok voor op een stevig vuur.

Pel de look, zet er het mes in en plet ze tot pulp.

Schenk een flinke scheut neutrale arachideolie in de hete wok en fruit er de snippers sjalot in. Roer regelmatig met een houten lepel.

Voeg er na een paar minuten de lookpulp bij en roer.

Schil het stukje gemberknol en hak het in zo fijn mogelijke stukjes. Zo zal je de taaie vezel niet in het gerecht proeven. Wok de gember mee met de sjalotten met look. Zet het vuur zachter.

Schil de wortel, snij de peen overlangs in twee. Verdeel elke halve wortel in reepjes, en vervolgens in blokjes van zo’n halve centimeter breed. Gooi de wortelstukjes in de roerbakpan.

Spoel de selderstengels en snij het loof weg. Snij de stengels in lange dunne repen, en vervolgens in kleine blokjes, vergelijkbaar met de stukjes wortel. Laat de brokjes selder meebakken. Zet het vuur eventueel wat harder en roer regelmatig.

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een doekje, en snij elke champignon in kwarten. Roer de stukjes paddenstoel doorheen de andere groenten in de wok.

Wie niet bang is van wat pikant schenkt een scheutje hete chilisaus in de wok. Roer en laat de saus kort meebakken.

Strooi een beetje bruine suiker over het wokmengsel en schenk er een beetje sojasaus overheen.

Roer en controleer of de groenten beetgaar gebakken zijn.

Laat de gare rijst uitlekken en meng de korrels doorheen de groenten. Doe er ook de diepvrieserwten bij. Die laatste zijn snel gaar.

Proef en voeg naar smaak wat extra hete chilisaus en/of sojasaus toe.

Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in ringen van zo’n halve centimeter breed. Roer het frisse groen doorheen de wokschotel. Hou het wokgerecht warm.

Verhit een pan op een matig vuur om er de spiegeleieren in te bakken. Smelt een klontje boter en zet het vuur zachter.

Breek elk ei voorzichtig open, en laat het in de pan glijden, zonder de dooier te beschadigen. Laat de eieren rustig pruttelen in de boter tot de randjes een bruin kleurtje krijgen. Kruid ze met een beetje zout en een snuif peper. Elke dooier mag best nog vloeibaar zijn.

Schep een portie gewokte rijst in diepe borden. Laat er een versgebakken spiegelei overheen glijden.

Werk de borden af met pluksels verse koriander.

Dagelijkse Kost een.be