Gevulde zalmbonbon met geitenkaas, avocado en appel

Nu het nog volop cadeautjestijd is, zal een heerlijk voorgerecht verpakt in gerookte zalm niet misstaan op de feesttafel. Onder het plakje gerookte zalm verstopt Jeroen een vulling met geitenkaas, avocado en frisse groene appel. Je kan de bonbons makkelijk op voorhand bereiden en rustig laten koelen.

Ingrediënten

  • 4 gerookte zalm
  • 100 g geitenkaas
  • 1 avocado
  • 1 groene appel
  • 1 eetlepel zure room
  • 0.5 limoen
  • bieslook
  • 2 dille
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 40 g eikenbladsla
  • 40 g rucola
  • 30 g pijnboompitten
  • scheutje balsamico
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • brood

Benodigdheden

  • rammequins (aardewerk potjes)
  • vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De zalmbonbons

Smeer de binnenzijde van de rammequins in met een laagje olijfolie. Bedek de binnenkant van elk potje met een vel vershoudfolie. Laat het plastic over de randen hangen.
Schik een snee gerookte zalm in elke rammequin, waarbij de gerookte vis de volledige binnenzijde bedekt en deels over de randen van elk potje hangt. Lukt dit niet, gebruik dan wat extra zalm om de gaatjes te dichten.
Snij de rijpe avocado middendoor tot tegen de pit. Wrik de beide helften los en verwijder de pit. Verdeel de halve avocado’s in kwarten en trek de dikke schil eraf of schep het vruchtvlees los met een eetlepel.
Snij het vruchtvlees van de avocado in stukken en verzamel ze in een mengschaal. Voeg de verse geitenkaas toe en plet alles met een vork.
Schil de groene appel, snij de vrucht in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij elk opartje in piepkleine blokjes. (brunoise)
Roer de appelblokjes door het avocado-kaasmengsel. Voeg tussendoor wat vers limoensap toe.
Verzamel de verse kruiden en snipper ze zo fijn mogelijk. Bieslook en dille passen ideaal in deze bereiding.
Roer de kruidensnippers door het mengsel en kruid het met een snuif zout en wat peper van de molen.
Voeg tenslotte de zure room toe en roer tot je een smeuïg mengsel krijgt.
Schep in elk met zalm bedekt potje een portie van het avocado-kaasmengsel. Vouw de randjes van elke grote plak zalm over de vulling.
Vouw vervolgens de randen van de vershoudfolie samen, trek ze strak aan en span het plastic op.
Plaats de stevig ingepakte zalmbonbons in de koelkast, in afwachting van je gasten. Maak dit voorgerecht gerust op voorhand klaar.

Sla om erbij te serveren

Pluk de blaadjes eikenbladsla los en spoel ze voorzichtig schoon. Spoel ook de rucola.
Verhit een pan met een likje olijfolie op een matig vuur en rooster de pijnboompitjes goudbruin. Een beetje olie is niet noodzakelijk, maar helpt om de pitjes egaal bruin te kleuren. Laat de pitjes uitlekken op een vel keukenpapier.
Kluts met de garde een scheut fijne olijfolie, wat balsamico en een beetje peper en zout tot een eenvoudige vinaigrette.
Verzamel de uitgelekte sla in een mengschaal en meng ze voorzichtig. Een paar schone handen zijn het beste gereedschap.

Serveren

Schik op ieders bord een hoopje sla. Druppel er een beetje van de vinaigrette over en langs.
Leg bovenop het hoopje sla een uitgepakte en gekoelde zalmbonbon en strooi wat pijnboompitten over het gerecht.
Serveer er naar keuze wat brood of warme toast bij.
Gevulde zalmbonbon met geitenkaas, avocado en appel