Gevulde tomaten met tomatensaus en parmezaanpuree

Nog eens good old-fashioned Dagelijkse kost laat iedereen zich smaken! Groot en klein kunnen genieten van deze sappige gevulde tomaten met gehakt, gemixte tomatensaus en smeuïge parmezaanpuree. Smakelijk allemaal!

Ingrediënten

  • 4 tomaat
  • 1 ajuin
  • een scheutje olijfolie
  • 2 teentje look
  • 0.5 chilipeper
  • 2 stengels selder
  • 1 wortel
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blik water
  • 1 blokje groentebouillon
  • zwarte peper
  • keukenzout
  • 400 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 1 sjalot
  • enkele takjes peterselie
  • zwarte peper
  • keukenzout
  • 100 g parmezaan
  • 4 eetlepel panko
  • een scheutje olijfolie
  • 800 g aardappelen
  • een scheut melk
  • 2 eierdooier
  • een klont boter
  • 50 g parmezaan
  • enkele takjes basilicum
  • een scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding:

Laat de oven voorverwarmen tot 200 °C.

Snijd de hoedjes van de tomaten. Snijd ook een klein stukje van de onderkant, zodat de tomaten blijven rechtstaan.

tip De tomaat emonderen doe je best niet. Dan gaat de tomaat openvallen als je die vult.

Haal met een mes en een lepel het binnenste uit de tomaten en hou dat even apart.

Zet de tomaten in een ovenschaal.

De tomatensaus:

Pel de ui en snijd ze grof. Laat de olie heet worden in een pot en stoof er de ui in aan.

Pel en plet de look en snijd de chilipeper grof. Voeg toe bij de ui.

Spoel de selder, snijd hem fijn en voeg hem toe. Schil de wortel, snijd hem grof en stoof hem mee aan. Voeg ook de kruiden toe.

Voeg de tomatenpuree toe aan de stovende groenten en laat hem even meebakken. Schenk de witte wijn er vervolgens bij en laat even inkoken

Voeg er de tomatenblokjes, het water en de stukjes tomaat aan toe (het binnenste van de uitgeholde tomaten), gevolgd door het bouillonblokje. Laat de saus 10 minuten pruttelen.

Haal de tijm, de laurier en de rozemarijn uit de saus en schep alles in de blender. Mix de saus glad en breng ze op smaak met peper en zout.

De gehaktvulling:

Doe het gehakt met het ei en het paneermeel in een kom. Pel de sjalot, snipper ze fijn en voeg ze toe. Voeg er de fijngesnipperde peterselie, het zout en peper toe. Laat de machine even draaien.

Vul de tomaten met het gehakt.

Doe de parmezaan in de pot van de blender en mix hem fijn. Meng de panko met wat geraspte parmezaan en een scheutje olijfolie en strooi dat over het gehakt.

Schuif de tomaten 25 minuten in de hete oven.

De puree en afwerking:

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Giet de aardappelen af en voeg er de melk, de dooiers en de boter aan toe. Voeg de rest van de parmezaan toe en ga met een pureestamper door de aardappelen.

Giet de gemixte tomatensaus door een zeef. Lepel wat tomatensaus in een bord en schep er een toef puree bij. Leg de gevulde tomaat erbovenop en werk af met wat verse basilicum en een scheutje fijne olijfolie.

Gevulde tomaten met tomatensaus en parmezaanpuree