Gevulde tomaten met merguez en couscous

De vlezige Coeur de Boeuf tomaat is heel geschikt om op te vullen met allerhande bereidingen. Voor deze vulling staan het gehakt van merguez, courgette, gele paprika, pijnboompitjes en tot slot couscous op het menu. Met dit veelzijdige eenpansgerecht kan je verschillende richtingen uit: de groentjes kan je makkelijk aanpassen naar goesting en smaak, je kan zelfs de tomaat weglaten en verwerken in de couscous. Kindvriendelijk en makkelijk om te maken!

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten
  • 1 sjalot
  • 2 tenen look
  • 8 merguezworst
  • 3 stengels groene selder
  • 1 gele paprika
  • een halve courgette
  • flinke snuif paprikapoeder
  • flinke snuif kipkruiden
  • flinke snuif ras el hanout
  • flinke snuif cayennepoeder
  • flinke snuif za'atar
  • flinke snuif kardemom
  • 2 dl water
  • 200 g couscous
  • 4 coeur de boeuftomaat
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 50 g panko
  • scheutje olijfolie
  • 1 bussel rucola
  • scheutje azijn
  • snuifje peper
  • snuifje keukenzout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een grote pan op het vuur met wat olijfolie. Rooster wat pijnboompitjes en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Snijd de sjalot en de look fijn.

Knijp het vlees uit de merguez en bak in de pan, stoof de fijngesneden sjalot en look mee bij het vlees. Het vlees moet niet de vorm van kleine worstjes aanhouden, je mag het ook prakken met een vork.

Spoel enkele stengels groene selder. Snijd de selder samen met de (eventueel geschilde) gele paprika en courgette in fijne stukjes en voeg ze toe in de pan.

Kruiden kan naar eigen hoeveelheid en smaak: Dagelijkse kost kipkruiden, za’atar, kardemom, cayennepoeder, ras el hanout, paprikapoeder enzovoort.

tip Indien je geen té pikant gerecht wilt, maar toch voldoende smaak uit het gerecht wilt halen, kruid dan minder pikant in deze stap en vervang in de volgende stap het water door (groente)bouillon.

Doe de couscous in de pan samen met een scheut water. Laat verder garen op een zacht vuur met het deksel op de pan.

tip Couscous neemt het water snel op. Voeg niet meteen al het water toe, maar bevochtig de couscous in twee of meerdere keren.

Spoel de tomaten, snijd de top eraf en lepel het vruchtvlees eruit. Snijd eerst het vruchtvlees langs de rand los en lepel dan voorzichtig het vruchtvlees uit de tomaat.

Snijd het vruchtvlees van de tomaat fijn en meng het, samen met de uitgelekte pijnboompitten, kort bij de couscous, zodat ze kort mee kunnen opwarmen.

Vul de tomaten met de couscous en zet ze in een ovenschaal.

Doe wat panko, geraspte parmezaan en een scheutje olijfolie in een kommetje. Leg deze mengeling bovenop de vulling van couscous. Zet de tomaten in de oven voor ongeveer 20 minuten op 200°.

Als garnituur kan je wat rucola in een kommetje doen samen met wat olijfolie, azijn, peper en zout. De overschot van de couscous en merguez kan je naast de tomaat gebruiken om de rest van het bord op te vullen.

Gevulde tomaten met merguez en couscous