Gevulde pastaschelpen met zalm, prei en curry

Pasta is altijd een succes! Wat dacht je van deze heerlijke pastaschotel uit de oven? Jeroen vult grote pastaschelpen op met een zachte vulling van zalm en kruidenkaas. De schelpen komen op een bedje van gestoofde prei terecht en overgoten met een zalige currysaus. Hiermee scoor je gegarandeerd!

Ingrediënten

  • zout
  • 12 pastaschelpen
  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 1 venkel
  • 2 stengels selder
  • 1 teentje look
  • enkele laurierblaadje
  • enkele takjes tijm
  • 1 flinke snuif currypoeder
  • 1 flinke snuif kurkuma
  • een flinke eetlepel bloem
  • 2 dl Noilly Prat
  • 4 dl visfumet
  • een klontje boter
  • 2 stengels prei
  • peper
  • zout
  • 2 blikken zalm
  • 200 g kruidenkaas
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.25 citroen
  • 2 dl room
  • 100 g gemalen kaas

Benodigdheden

  • Een cutter
  • een spuitzak
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185°C.

Kook de pastaschelpen gaar in gezouten water.

De currysaus

Zet een pot met olijfolie op het vuur. Snijd de ui grof en stoof ze aan in de hete olie.

Snijd de topjes van de venkel, de stengels selder en het teentje look grof. Laat ook meestoven met de ui.

Breng de stovende groenten op smaak met de laurierblaadjes, de takjes tijm, currypoeder en kurkuma. Voeg er ook de bloem aan toe voor extra binding en laat kort meebakken.

Blus het geheel met de vermout en laat even pruttelen. 

Voeg er vervolgens ook de visfumet aan toe en laat verder pruttelen.

Zet een sauteuse op het vuur met een klontje boter en een scheutje water. Snijd de stengels prei in stukken en braiseer in de gesmolten vetstof. Kruid bij met peper en zout, en laat rustig garen onder een deksel. 

Giet de pastaschelpen af en spoel ze af onder koud water.

Doe de blikken zalm met de kruidenkaas in de cutter. Maal het geheel fijn.

Meng er de fijngesneden peterselie onder, gevolgd door de peper en het citroensap. Doe de vulling in een spuitzak. 

Voeg een scheut room toe aan de currysaus.

Verdeel de gestoofde prei over de bodem van de ovenschaal.

Vul de pastaschelpen met de vulling en leg de schelpen op de bodem van prei. 

Meng de rest van de vulling onder de currysaus, gevolgd door de rest van de kruidenkaas (als er overschot is).

Verdeel de currysaus door een zeef over de ovenschaal. Strooi er de gemalen kaas over en schuif de ovenschaal gedurende 15 minuten de voorverwarmde oven in.

Zet vervolgens de grillstand op en zet nog ongeveer 5 minuten onder de grill voor een krokant korstje.

Gevulde pastaschelpen met zalm, prei en curry