Gevulde paprika's met kip en fregola sarda

Fregola is een pastasoort dat afkomstig is uit het Italiaanse Sardinië. Het zijn kleine bolletjes griesmeeldeeg en ze worden klassiek bereid in een tomatensaus met schelpdieren. Jeroen maakt er zijn eigen versie van met gevulde paprika’s en lekkere stukjes gebakken kip.

Ingrediënten

  • zout
  • 2 rode paprika
  • olijfolie
  • peper
  • 200 g fregola
  • 2 kipfilet
  • 1 flinke snuif kippenkruiden
  • 1 ajuin
  • 2 teentje look
  • 4 tomaat
  • 1 dl witte wijn
  • 1 toef harissa
  • 100 g zwarte olijven
  • 150 g artisjok
  • 0.5 courgette
  • 1 blik tomatenblokjes
  • enkele takjes oregano
  • enkele takjes rozemarijn
  • 100 g mozzarella
  • 20 g panko
  • 200 g waterkers
  • balsamicoazijn

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Verwarm de oven voor op 180°C. 

Snijd de paprika’s in twee en verwijder de zaadlijsten.

Leg de paprikahelften op een ovenplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Breng ze op smaak met peper en zout. Schuif de ovenplaat 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat de paprika’s vervolgens even afkoelen.

Kook de fregola gaar in het gezouten water zoals vermeld staat op de verpakking.

Zet een pan op het vuur.

Snijd de kipfilets in blokjes en breng ze op smaak met kippenkruiden en peper.

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een pan en kleur er de blokjes kip in aan.

Giet de gegaarde pasta af en spoel met koud water. Draai de stukjes kip om in de pan.

Haal de blokjes kip uit de pan wanneer ze goudbruin gebakken zijn en houd ze even apart.

Pel de ui en snijd ze in halve maantjes. Pel de teentjes look en plet.

Bak de ui en de look aan in de pan en voeg er het vrijgekomen sap van de paprika’s aan toe.

Verwijder het kroontje uit de tomaten en snijd de tomaten in blokjes. Voeg de tomaten en een scheutje witte wijn toe aan de pan om hem te deglaceren. Laat het geheel even rustig sudderen tot het vocht ongeveer is verdampt.

Doe er een toefje harissa bij en meng onder de stovende groenten.

Snijd de artisjokken en de olijven grof en voeg ze toe aan de saus.

Snijd de courgette in blokjes en doe bij de saus met de gebakken stukken kip en de gegaarde fregola.

Voeg er de tomatenblokjes aan toe. Snijd de verse takjes oregano en takjes rozemarijn fijn en doe bij de saus. Laat het geheel even verder sudderen.

Meng de mozzarella met de panko en een scheutje olijfolie.

Breng de saus op smaak met peper en zout. Vul de half gegaarde paprika’s op met de saus.

Bedek de paprika’s met het mengsel van mozzarella en panko. Schuif de paprika’s nog even onder de grill om te gratineren. Let op dat de paprika’s niet gaan aanbranden.

Kuis en was de waterkers. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, een scheutje balsamicoazijn, peper en zout. Meng wat van het mensel van panko en mozzarella onder de waterkers voor extra smaak. (optioneel)

Leg enkele blaadjes waterkers op een bord en leg er een gevulde gegratineerde paprika op.

Gevulde paprika's met kip en fregola sarda