Gevulde paprika's met couscous en feta

Gevulde paprika’s zijn een lichte vegetarische maaltijd, maar ze smaken net zo goed als garnituur bij gebakken merguez of een lamsbrochette. De vruchten vult Jeroen op met een kruidige couscous met rozijnen en blokjes pittige feta. Een supersimpel yoghurtsausje maakt het gerecht compleet.

Ingrediënten

  • 4 rode paprika
  • 1 courgette
  • 100 g feta
  • 150 g couscous
  • 2 dl groentebouillon
  • 0 rozijnen
  • 0.5 bussel koriander
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 bussel munt
  • 0.5 limoen
  • 0 snuifje kurkumapoeder
  • 0 snuifje komijnpoeder
  • 0 snuifje currypoeder
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 2 dl yoghurt
  • 0 sambal
  • 0 snuifje paprikapoeder

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon. Het recept voor verse bouillon vind je hier.

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Spoel de paprika’s en snij de hoed ervan af. Verwijder vervolgens de zaadjes en de witte vliesjes die je binnenin de vruchten vindt.

Leg de paprika’s en de hoedjes in een ovenschaal. Schenk er wat olijfolie over en schuif de schaal in de voorverwarmde oven. Rooster de vruchten zo’n 15 minuten. Dan zijn ze nog altijd stevig, maar toch gegaard. (Werk intussen alvast aan de couscousvulling.)

Haal de paprika’s uit de oven en leg ze op je werkblad. Laat ze een klein beetje afkoelen. (Hou de oven nadien op temperatuur.)

Gebruik een aardappelmesje om de paprika’s voorzichtig te schillen. Hou de vruchten wel heel, zodat je ze straks zonder moeite kan vullen. Schil indien mogelijk ook de hoedjes.

Neem een tweede ovenschaal en giet er de couscous in. Strooi specerijen over de couscous: gebruik een snuif mild currypoeder, een snuif komijnpoeder en wat kurkuma.

Schenk de warme groentebouillon over de gekruide couscous en laat de korrels wellen. (gebruik een hoeveelheid bouillon volgens de instructies op de verpakking) Strooi er ook de rozijnen bij en roer tot ze kopje onder doen.

Spoel de courgette en snij ze in twee gelijke stukken. Snij de zachte groente eerst overlangs in plakjes, vervolgens in fijne lange reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes. Doe de stukjes courgette in de schaal met warme couscous en roer.

Verzamel een flinke portie koriander, platte peterselie en munt. Pluk de blaadjes en de fijnste steeltjes los en hak de kruiden zo fijn mogelijk.

Roer de grote portie groen doorheen de couscous, proef en kruid het mengsel met een beetje zout en een zuinige snuif cayennepeper.

Zet wat kracht op de limoen en rol de vrucht over je werkblad. Snij de limoen middendoor en pers wat sap over de couscous.

Snij de feta in kleine blokjes en roer de Griekse kaas door de kruidige couscous.

Zet de geschilde paprika’s opnieuw in de ovenschaal en vul ze één voor één met de couscous. Plaats de hoedjes erop en schuif ze in de oven van 200°C. Na 5 tot 10 minuten zijn ze klaar.

Maak intussen een eenvoudig sausje op basis van yoghurt.

Schep de yoghurt in een schaaltje en voeg een scheutje fijne olijfolie toe.

Kruid het sausje met een snuif (gerookt) paprikapoeder, een toefje hete sambal (naar smaak) en een snuifje zout. Roer tot alles goed gemengd is.

Serveer de paprika’s met een lepeltje yoghurtsaus erbij. Zet de rest van de saus op de tafel.

Gevulde paprika's met couscous en feta