Gevulde meloen met bellota en feta

Superlatieven schieten te kort om de Ibérico de Bellota of Pata Negra te beschrijven. Deze kostbare ham komt uit de ongerepte streek van Extremadura in Spanje, aan de grens met Portugal. Heerlijk met een salade van meloen en een fris pintje erbij!

Ingrediënten

  • 1 watermeloen
  • 1 meloen
  • 1 netmeloen
  • 1 granaatappel
  • 1 bussel rucola
  • olijfolie
  • 50 g pijnboompitten
  • 100 g ham
  • frambozenazijn
  • walnotenolie
  • 0.25 bussel basilicum
  • 200 g feta

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • een parisiennelepel

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de watermeloen in vier stukken en verwijder de groene schil. Snijd de meloen verder in blokjes.

Snijd de cavaillon en de netmeloen doormidden en verwijder de pitjes met een lepel. Haal bolletjes uit de twee meloenen met een parisiennelepel.

Zet de uitgeholde meloenen aan de kant om straks te vullen met de salade.

Doe de bolletjes meloen met de stukken watermeloen in een diepe mengschaal.

Snijd de granaatappel in twee en klop met een vijzelstamper of een gelijkaardig voorwerp op de halve vruchten. Zo haal je er de zaden makkelijk uit. Vang ze op in een kommetje.

tip
Hoe rijper de granaatappel, hoe beter dit trucje werkt.

Doe de zaden van de granaatappel bij de meloen. Bewaar de schaal in de koelkast.

Was de rucola en laat uitlekken.

Verhit een scheut olijfolie in een pan op een matig vuur en rooster de pijnboompitten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Snijd de bellota ham in fijne stukjes. Doe ze bij de meloen. Besprenkel rijkelijk met notenolie en frambozenazijn.

Voeg ook de geroosterde pijnboompitten en de rucola toe. Scheur er de blaadjes basilicum in stukjes over.

Meng de salade goed door elkaar.

Vul de uitgeholde meloenhelften met de salade. Verkruimel er de feta over.

Gevulde meloen met bellota en feta