Gevulde inktvissen met rijst en makreel, gestoofde spinazie en paprikacoulis

Jeroen brengt de zomer op je bord met deze gevulde pijlinkvis met rijst en makreel in tomatensaus. Ideaal om van te genieten tijdens deze warme nazomer. 

Ingrediënten

  • zout
  • 100 g gebroken rijst
  • 2 rode paprika
  • 0.75 rode chilipeper
  • 1 tomaat
  • 1 teentje look
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalot
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • een flinke scheut olijfolie
  • olijfolie
  • grof zout
  • 2 blikje makreel
  • enkele takjes platte peterselie
  • 1 citroen
  • 8 pijlinktvis
  • een klontje boter
  • peper
  • 500 g spinazie

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • een blender
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C en zet een kookpot met gezouten water op het vuur.

Doe de gebroken rijst in het kokende water en kook gedurende 15 minuten.

Snijd de paprika’s doormidden en leg ze in een ovenschaal.

Snijd de tomaat in kwartjes. Snijd de rode chilipeper grof. Voeg de tomaat en de chilipeper toe aan de ovenschaal.

Pel het teentje look en de sjalot. Snijd de look grof en snijd de sjalot in ringen. Leg ze tussen de paprika’s, de tomaten en de chilipepers in de ovenschaal.

Leg er de takjes rozemarijn en tijm tussen. Besprenkel het geheel met een flinke scheut olijfolie en kruid met een snuifje grof zout.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten, tot de paprika’s gaar en zacht zijn.

Zet het vuur onder de gare rijst af en laat nog even wellen in de kookpot.

Zet een sautoir op het vuur en verwarm er een scheutje olijfolie in.

Pel en versnipper de sjalot fijn. Pel en plet de teentjes look. Stoof de sjalot aan in de sautoir. Voeg er een deel van de geplette look aan toe.

Snijd de rode chilipeper fijn en voeg ook toe aan de stovende groenten.

Doe er de makreel in tomatensaus bij en prak het geheel onder elkaar.

Voeg er de rijst aan toe en meng goed onder de groenten en de makreel.

Snijd de platte peterselie fijn en rasp een deel van de schil van de citroen. Voeg de peterselie en de zeste toe aan de rijst met het sap van een halve citroen. Meng het geheel onder elkaar en kruid bij met een snuifje zout.

Spoel de inktvisjes grondig onder koud stromend water en dep ze goed droog. Vul ze vervolgens op met de rijstvulling en steek er enkele prikkers door.

tip Vul de inktvis niet helemaal, anders komt de vulling eruit tijdens het bakken.

Laat een scheutje olijfolie en een klontje boter heet worden in een andere pan. Bak de inktvisjes goudbruin aan alle kanten. Breng ze verder op smaak met peper en zout.

Haal de paprika’s uit de oven en verwijder vervolgens de takken rozemarijn en tijm. Schep alles in de pot van de blender.

Mix de paprika’s tot een gladde coulis. Breng de coulis op smaak met zout.

Spoel de bladeren van de spinazie in koud water en laat vervolgens even uitlekken. Laat een scheutje olijfolie heet worden in een andere pan en voeg de rest van de geplette look aan toe. Stoof er de spinazie kort in aan en breng op smaak met peper en zout.

Lepel wat van de gestoofde spinazie op een bord en druppel er wat van de paprikacoulis rond.

Haal de prikkers uit de gevulde inktvis en snijd ze in ringen. Schik de ringen gevulde inktvis op het bedje van spinazie.

Gevulde inktvissen met rijst en makreel, gestoofde spinazie en paprikacoulis