Gevulde inktvis in tomatensaus

Surf & turf, dat is het beste van twee werelden in één gerecht. Jeroen gaat voor pijlinktvis, gehakt én spek in een lekkere Catalaanse tomatensaus. Zuiderse smaken op hun best!

Ingrediënten

  • 10 pijlinktvis
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 eierdooier
  • enkele takjes platte peterselie
  • peper
  • zout
  • 20 g paneermeel
  • olijfolie
  • 150 g spek
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 20 g tomatenpuree
  • 1 dl rode wijn
  • een takje rozemarijn
  • een snuif komijn
  • gedroogde oregano
  • cayennepeper
  • 5 tomaat
  • 1 stokbrood

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • tandenstokers

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de pijlinktvissen schoon in koud water.

Trek de tentakels los en verwijder de harde binnenkant. Houd de tentakels bij.

Verwijder de binnenkant en het glasachtig deel uit het lijf van de inktvisjes.

tip Je kunt de visboer ook vragen om de inktvissen schoon te maken.

Meng het gehakt in de mengkom van de keukenmachine met de eierdooier, het paneermeel en de fijngehakte peterselie. Kruid met peper en zout.

Vul de inktvisjes voor ¾ met het gehakt. Wees voorzichtig zodat het vel van de inktvis niet scheurt.

Knijp telkens het bovenste stukje van de inktvis dicht en prik er een tandenstoker door. Kruid met peper en zout.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een diepe pan op het vuur. Bak de inktvissen, maar nog niet gaar. Haal ze uit de pan zodra ze wat gekleurd zijn.

Snijd het spek in reepjes en bak in dezelfde pan.

Schil de ui en snipper hem fijn. Kneus en pel de knoflook. Snijd de teentjes fijn. Doe de ui en de look bij het spek.

Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes en doe deze bij het spek. Voeg ook de tomatenpuree toe.

Blus met de rode wijn. Roer goed door en laat inkoken.

Leg er een takje rozemarijn bij en kruid met komijn, oregano, cayennepeper en zout.

Snijd de tomaten in stukken en laat ze meestoven op het vuur.

Leg ook de inktvissen terug in de pan. Laat zo’n 30 minuten verder pruttelen onder deksel.

Serveer de gevulde inktvis in tomatensaus met een stukje brood.

Gevulde inktvis in tomatensaus