De alom bekende ‘tomate farcie’ krijgt familiebezoek. Je vult drie soorten groenten met een smakelijk gehaktmengsel. Iedereen kan er z’n favoriete groente uitkiezen. Serveer de gevulde groenten met rijst of een aardappelbereiding. Wie er saus bij wil, kan bv. een eenvoudige tomatensaus klaarmaken

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 tomaat
  • 1 paprika
  • 1 sjalot
  • 0 scheutje olijfolie
  • 10 olijven
  • 40 g zongedroogde tomaten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 0 basilicum
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 0 snuifje Provençaalse kruiden
  • 0 peper
  • 1 ei
  • 30 g paneermeel
  • 0 een scheutje olijfolie
  • 1 ajuin
  • 0 scheutje olijfolie
  • 400 g rijst
  • 8 dl water
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een prikvork of een dunschiller (voor de paprika)
  • een parisiennelepel (om bolletjes te scheppen)
  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

De groenten voorbereiden

Spoel de groenten schoon.

tip
•Voorzie 1 gevulde paprika of twee tomaten en/of gevulde stukken courgette per persoon

Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de zwartgeblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.

Verwijder het topje en het steelstukje van de courgette en snij de groente vervolgens in gelijke stukken van zo’n 5 cm lang.

Gebruik een parisiennelepel (om bolletjes te halen uit aardappelen) om de stronkjes courgette uit te hollen. Verander ze in een soort van potje, en hou het vruchtvlees bij. Let erop dat je niet te dicht tegen de randen en de bodem schept, zodat het ‘potje’ van courgette stevig blijft.

Breng wat water aan de kook om de tomaten te ontvellen.

kookvraag
Emonderen

Leg ook de uitgeholde stukken courgette 2 minuten in het kokende water en dompel ze vervolgens onder in ijskoud water. Laat de groente nadien uitlekken.

Pel de tomaten en snij het hoedje eraf. Snij ook de hoed van de paprika en laat het steeltje erop staan. Hou deze hoedjes bij. Snij de onderzijde van de paprika wat bij, zodat de groente stabiel staat.

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en hol ook de tomaten uit.

Schik alle uitgeholde groenten én de hoedjes in een ovenschaal.

De gehaktvulling

Pel de sjalot, snij ze middendoor en snipper ze zeer fijn.

Verhit een scheutje olijfolie in een kleine pan en stoof de sjalotsnippers glazig.

Hak het vruchtvlees van de courgette fijn en laat dit meestoven met de stukjes sjalot. Roer af en toe eens in de pan. Giet de gestoofde groentjes na een paar minuten in een mengschaal.

Hak de olijven en de zongedroogde tomaten fijn. Doe ze in de mengschaal, samen met het gehakt.

Spoel de basilicum, rol de blaadjes op tot een soort van ‘sigaar’ en snipper ze fijn. Voeg het kruid toe aan het gehaktmengsel.

Rasp de Parmezaanse kaas erbij. Voeg een beetje peper van de molen toe en een snuifje Provencaalse kruiden.

Was je handen en kneed het gehakt en alle smaakmakers tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en meng verder.

Voeg wat paneermeel toe en kneed tot je een zacht vleesmengsel hebt. (Het moet niet zo stevig zijn als het mengsel dat nodig is om er balletjes van te rollen.)

De afwerking

Vul de groenten met het gehaktmengsel. Laat de vleesvulling tot boven de rand komen.

Verwarm de oven voor op 180°C.  Zet de hoedjes op de gevulde groenten en plaats de paprika in een apart ovenschaaltje. (De paprika is groter en bevat meer vulling. De gaartijd duurt langer.)  Sprenkel een straaltje olijfolie over de gevulde groenten.

Plaats eerst de paprika in de oven.

15 minuten later mogen de andere groenten erbij.  De gaartijd voor een gevulde paprika is ongeveer 40 minuten. De gaartijd voor de gevulde tomaten en courgettes bedraagt zo’n 25 minuten.

Serveer iedereen z’n favoriete gevulde groente(n), samen met een schep rijst. Wie behoefte heeft aan saus kan er een eenvoudige tomatensaus bij lepelen.

De rijst

Pel de ui en snipper hem zeer fijn.  Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de uisnippers kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.

Giet de rijst in de pot en roer. Laat de rijst kort meebakken.

Schenk de bouillon (of het water) bij de rijst. Doe dit volgens de verhouding 1/3 rijst en 2/3 vocht. Zet het deksel op de pot.

tip
Voor extra aroma kan je een blaadje laurier laten meegaren

Laat de rijst garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Controleer het resultaat regelmatig en voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.

tip
Voor extra smeuïge rijst kan je een klontje boter in de rijst laten smelten

Roer en kruid de rijst met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Voor wie er saus bij wil

Voor het recept van een tomatensaus klik je hier.