Gevulde cake met marsepein

De cake is een eenvoudige ‘quatre quarts’ met wat vanille. Het gebak krijgt een ‘upgrade’ met een siroop op basis van amandellikeur, flink wat abrikozenconfituur en een lap marsepein. Zo wordt een simpel stukje gebak plots een smakelijk ‘pateeke’ voor bij een kop verse koffie of thee.

TIP: Voor een 100% alcoholvrije versie kan je de amandellikeur vervangen door enkele druppels amandelaroma.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 200 g suiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 4 ei
  • 250 g boter
  • 1 vanillestokje
  • 200 g marsepein
  • 6 eetlepel abrikozenconfituur
  • 225 g water
  • 110 g suiker
  • 90 g amaretto
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine
  • een klassieke bakvorm voor cake
  • een deegrol
  • een gekarteld (brood)mes
  • een keukenborsteltje

Partners

Bereiding

De cake

Het cakebeslag wordt bereid in de keukenmachine met hakmolen. Het is ook mogelijk om met de traditionele keukenmachine te werken.
Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze mals worden.
Weeg de juiste hoeveelheden suiker, vanillesuiker en bloem. Doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
Voeg de eieren toe en laat de machine kort draaien, tot alles gemixt is.
Doe de malse boter in de mengpot, samen met natuurlijke vanille. Snij hiervoor de vanillepeul overlangs in twee en schraap de zwarte zaadjes eruit.
Laat de machine opnieuw kort draaien en meng alles met een pannenlikker. Roer over de bodem van de pot, zodat alle ingrediënten degelijk gemengd zijn.
Verwarm de oven voor tot 180°C
Smeer de binnenzijde van de bakvorm in met een beetje boter. Bepoeder de kleverige binnenzijde met wat bloem.
Spatel het beslag in de bakvorm en strijk het oppervlak glad.
Bak de cake gedurende 30 minuten in de oven van 180°C. Verlaag nadien de oventemperatuur tot 150°C en bak de cake nog 15 minuten. (Controleer de gaarheid door in de cake te prikken. Aan de prikvork of satéstok mag geen beslag kleven.)
Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen.

De siroop

Weeg de hoeveelheid suiker en schenk er het water bij. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur, tot je een heldere suikersiroop krijgt. Zet nadien het vuur uit.
Meet (of weeg) de juiste hoeveelheid amandellikeur (bv. Amaretto) en giet de zoete drank bij de siroop. Het is niet de bedoeling dat alle alcohol wegdampt. Laat de siroop afkoelen.

Het gebak afwerken

Neem een stuk marsepein en rol het uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik, groot genoeg om straks tussen de cake te leggen. (Werk op een oppervlak dat bepoederd is met een beetje bloem.)
Gebruik een gekarteld (brood)mes en snij de cake horizontaal in twee gelijke helften.
Gebruik een borsteltje om het kruim van de beide cakehelften in te soppen met de likeursiroop. Doe het royaal.
Smeer een flinke laag abrikozenconfituur op de beide stukken cake.
Snij het vel marsepein in een rechthoek, die precies past tussen de beide stukken cake en druk de beide helften samen.
Bepoeder je gevulde cake met wat bloemsuiker en serveer hem in dikke plakken.
Gevulde cake met marsepein