Gevulde aardappel met ei, spek en kaas

Aardappelboer Willy Patat brengt een zak vastkokende Nicola aardappelen langs, een vastkokende aardappel waarvan de binnenkant mooi geel is. Deze grote aardappelen zijn niet geschikt voor frieten. Daarvoor gebruik je volgens Willy nog altijd het best bintjes.Voor de gevulde aardappel die Jeroen maakt, kun je zowel vast- als loskokende variëteiten gebruiken. Met witte en groene asperges en een stukje krokant gebakken spek erbij, is dit een perfect voorgerecht.

Ingrediënten

  • 400 g spek
  • 8 eetlepel gemalen kaas
  • zout
  • 2 aardappel
  • 4 ei
  • peper
  • 8 witte asperges
  • 8 groene asperges
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • grof zout
  • enkele plukjes kervel

Benodigdheden

  • een siliconenmatje of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gevulde aardappel

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje. Leg er het spek op en zet het ongeveer 10 minuten in de oven tot het spek gebakken is. Laat uitlekken op keukenpapier zodat het krokant wordt.

Breng water met een snuif zout aan de kook.

Spoel de aardappelen en snijd de uiteinden weg zodat ze kunnen rechtstaan. Halveer elke aardappel.

Kook de aardappelhelften. Ze moeten niet helemaal zacht zijn.

Haal de aardappelen uit het water en zet ze op een bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconen matje. Snijd een cirkeltje uit de binnenkant met een scherp mes. Lepel met een koffielepel het kruim uit de aardappelen, maar zorg dat je de onderkant niet beschadigt. Je moet mooie kommetjes krijgen.

tip Je kunt de aardappelen ook uithollen met een parisiennelepeltje.

Breek de eieren in de aardappelen. Kruid ze met een snuifje peper en zout.

Strooi er gemalen kaas over.

Zet de aardappelen in de oven en laat ze 15 minuten bakken.

Schil de witte asperges en breek de achterkant af. Snijd of breek de achterkanten van de groene asperges en maak ze wat schoon. De groene asperges moet je niet schillen.

Leg de witte asperges in een kookpot met koud water en een snuifje zout. Breng aan de kook. Doe er dan de groene asperges bij. Groene asperges moeten minder lang koken dan witte.

Schakel de oven eventueel op grill en laat de bovenkant een minuut grillen tot de kaas kleurt.

Zet een gevulde aardappel in het midden van een bord. Leg er de asperges bij. Druppel er een likje olijfolie en wat balsamicoazijn over. Werk af met een snuifje grof zout.

Breek het spek in stukken en leg het bij de aardappel. Werk af met plukjes kervel.

Gevulde aardappel met ei, spek en kaas