Gestoomde schelvis met groenten, rijst en curryolie

Met een goedkoop stoommandje van bamboe kan je allerhande lichte en vetarme maaltijden bereiden. Wie een stoomoven bezit kan daar uiteraard ook gebruik van maken, maar voor dit recept gaat Jeroen aan de slag met zo’n simpel en handig houten mandje dat twee ‘verdiepingen’ telt. Daarin garen de vis en groenten samen, boven een pot met kokend water waarin de rijst gaart. Een zelfgemaakte curryolie zorgt voor extra smaak, waarbij je zelf bepaalt hoeveel je ervan oplepelt.

Tijdens het stomen gebruikt Jeroen een paar stukken bananenblad. Dit is te koop in de diepvriesafdeling van de Oosterse supermarkt. Je kan de bladeren ook vervangen door wat aluminiumfolie.

Ingrediënten

  • 4 schelvisfilet
  • 200 g witte rijst
  • 250 g Parijse champignons
  • 150 g sojascheut
  • 2 paksoi
  • 2 selder
  • 1 prei
  • 0.5 courgette
  • 1 rode chilipeper
  • 40 g gember
  • 1 limoen
  • sesamolie
  • peper
  • zout
  • 2 currypoeder
  • 2 kurkumapoeder
  • 1 dl arachideolie
  • scheutje water

Benodigdheden

  • een stoommandje met 2 verdiepingen (bv. van bamboe)
  • een neteldoek (of parfumvrije keukenhanddoek)
  • een zeef
  • een bananenblad (of wat aluminiumfolie)

Partners

Bereiding

Bereiding

Meng het curypoeder en de kurkuma in een mengschaaltje. Voeg een scheutje water toe en roer tot je een pasta krijgt.
Schenk de arachideolie bij de specerijen en meng alles met de garde. Zet de curryolie opzij.
Spoel de paksoi, selder en prei schoon. Snijd ze in stukjes en verzamel ze in een mengschaal. Begin met de paksoi. Snij de bleke stengels en de groene bladeren in stukken van ongeveer een centimeter breed.
De stengels selder snij je eerst overlangs in twee en vervolgens in stukken van een kleine centimeter breed.
Verwijder het donkerste loof van de prei. Snij de stam eerst in gelijke stukken van zo’n 5 centimeter lang en vervolgens in fijne reepjes julienne.
Het stuk courgette snij je in lange fijne ‘frieten’.
Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Snipper het deel dat je wil gebruiken in millimeterfijne stukjes. Gebruik een hoeveelheid chilipeper naar persoonlijke smaak. Dit bepaalt hoe pittig het gerecht wordt.
Schil het stukje gember en snijd het in dunne plakjes. Snij die schijfjes vervolgens in lucifer-dunne staafjes.
Snij de Parijse champignons in grove stukken en neem er ook de sojascheuten bij. Zo staat alles klaar voor een stoombeurt.
Breng water aan de kook in een pot waarop je het stoommandje kan plaatsen.
Leg de builtjes rijst in de pot met kokend water.
Het bananenblad koop je diepgevroren in de Oosterse supermarkt. Snijd het blad in stukken die de bodem van de twee delen van het stoommandje bedekken. TIP: Werk je zonder het bananenblad? Geen probleem: leg een vel aluminiumfolie op de bodem van de mandjes. Let er wel op dat de stoom nog langs de ingrediënten kan dampen.
Kruid de stukken schelvis met wat peper van de molen en een beetje zout.
Leg een stuk bananenblad in één deel van het mandje, leg daar de stukken schelvisfilet bovenop en zet het deksel op het bamboemandje. De stukken vis zal je gemiddeld 10 tot 12 minuten moeten stomen.
Plaats er na 3 minuten het tweede mandje tussen. Bedek de bodem opnieuw met een stuk bananenblad (of de aluminiumfolie) en leg een deel van de gemengde groenten in het mandje. Druppel een klein beetje sesamolie over de groenten en zet het deksel erop. Grote hoeveelheden groenten stoom je best in meerdere beurten.
Drapeer een neteldoek of een keukenhanddoek (die niet gewassen is met geparfumeerd wasmiddel) in de zeef. Schenk er de dikke curryolie in en vang de gezeefde olie op. Ze is doordrongen met aroma’s van de specerijen.
Stort de gare rijst in een schaal, druppel er wat vers limoensap overheen en roer.
Serveer op elk bord een portie rijst, een stuk gestoomde schelvis en een portie beetgare groenten met champignons.
Lepel er wat van de gele curryolie over en roep iedereen aan tafel voor een maaltijd boordevol pure smaken.
Gestoomde schelvis met groenten, rijst en curryolie