Geroosterde venkel met fetacrème en falafel

Een zalige 'sharing dish' met als basis een luchtige crème van fetakaas. In combinatie met geroosterde venkel en falafel heb je in geen tijd het ideale gerecht op tafel staan om samen met wat vrienden het weekend in te luiden.

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde kikkererwten
  • 2 venkel
  • 200 g fetakaas
  • 3 eetlepel Griekse yoghurt
  • 250 g ricotta
  • limoensap
  • 1 snuifje gedroogde oregano
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 0.5 bussel munt
  • 0.5 bussel koriander
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 chilipeper
  • 1 sjalot
  • 2 teentje knoflook
  • 1 scheut sesamolie
  • 1 snuifje komijn
  • 1 snuifje paprikapoeder
  • 1 flinke scheut rode wijnazijn
  • 1 snuifje sumak

Benodigdheden

  • een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Eén dag op voorhand:

Laat de gedroogde kikkererwten een nachtje weken in een kom water.

Bereiding:

Laat de oven voorverwarmen tot 180°C en laat de friteuse voorverwarmen tot 175°C.

Snijd de venkel in grote stukken en leg ze op een bakplaat. Hou het groene loof apart voor later. Besprenkel met flink wat olijfolie, peper en zout en schuif de plaat met venkel in de voorverwarmde oven.

Breek de fetakaas in stukken en doe in de blender. Doe de Griekse yoghurt, de ricotta en het limoensap erbij gevolgd door een snuif gedroogde oregano. Mix het geheel tot een smeuïge crème. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Laat de blender opnieuw draaien en schep de crème in een kommetje.

Giet de geweekte kikkererwten door een zeef en doe ze in de blender. Voeg de groene kruiden toe. Snijd de chilipeper grof en voeg ook toe.

Pel vervolgens de sjalot en de look. Snijd de helft van de sjalot grof en voeg samen met de look toe aan de blender.

Kruid de kikkererwten met zout, gerookt paprikapoeder en komijn. Voeg er tenslotte een scheut sesamolie en het sap van een halve limoen aan toe en mix fijn.

Snijd de andere helft van de sjalot in halve maantjes, doe in een kommetje en sprenkel er wat rode wijnazijn over.

Haal de venkel uit de oven en laat afkoelen.

Schep het mengsel van kikkererwten in de friteuse en bak de falafels lekker krokant.

tip Je kan ook balletjes rollen van de gemixte kikkererwten.

Schep de fetacrème op een bord. Bestrooi met een snuif sumak en verdeel de stukken venkel en gemarineerde sjalot op het bord.

Schep wat falafelballetjes tussen de salade van venkel en werk af met het loof van venkel en enkele blaadjes munt.

Geroosterde venkel met fetacrème en falafel