Geroosterde prei à la flamande met geitenkaas en kappertjes

Een variatie op de Vlaamse klassieker. Als groente kiest Jeroen eentje die, in tegenstelling tot asperges, wel een heel jaar door verkrijgbaar is, namelijk prei. In de bereiding van de "à la flamande" voegt Jeroen een zuurtje toe door kappertjes te gebruiken. Op het einde komen nog wat croutons en geitenkaas bij het gerecht voor de smaak en knapperigheid. Serveer het op een grote schotel als 'sharing dish'.

Ingrediënten

  • 3 stengels prei
  • een flinke scheut olijfolie
  • enkele takjes tijm
  • 4 ei
  • 1 ciabatta
  • een scheut arachideolie
  • een scheut balsamico
  • 1 teentje look
  • 100 g boter
  • 4 eetlepel kappertjes
  • een snuifje nootmuskaat
  • enkele takjes peterselie
  • 200 g geitenkaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de prei in de lengte in twee en spoel de stengels onder koud water. Leg ze op een ovenschaal of op een bakplaat met de platte kant naar boven. Sprenkel er olijfolie over, kruid met peper, zout en fijngesneden tijm. Rooster de prei in een voorverwarmde oven van 180°C voor een twintigtal minuten.

Kook hardgekookte eieren.

Doe de boter in een pan en voeg er wat arachideolie aan toe. Snijd ciabatta in blokjes en doe ze in de pan. Voeg er nog een teentje look aan toe in zijn geheel en laat meebakken. Sprenkel er nog wat balsamicoazijn over. Laat het brood bakken tot croutons.

Doe boter in een pan, laat ze smelten op een zacht vuur en voeg er dan de kappertjes aan toe.

Spoel de hardgekookte eieren onder koud water en ontdoe ze van de schaal.

Neem de pan met de gesmolten boter en kappertjes van het vuur en doe er de gepelde eieren in. Ga er met de pureestamper door, maar stamp de eieren niet volledig plat; het mag vrij grof en de stukken ei moeten herkenbaar blijven.

Zet de pan terug op het vuur en kruid bij: nootmuskaat, peper, zout en fijngesneden peterselie. Laat even warm worden.

Haal de prei uit de oven en leg ze op een schaal. Lepel de saus erover, voeg de croutons toe en brokkel de geitenkaas er in stukjes over. Klaar om te serveren als ‘sharing dish’.

Geroosterde prei à la flamande met geitenkaas en kappertjes