Met dit recept brengt Jeroen een ode aan de groentesoep van zijn vader. Het kost je wat snijwerk om alle ratatouillegroenten fijn te krijgen, maar het resultaat mag er wezen. Het teveel aan soep vries je gewoon in voor een volgende nostalgische bui.

Ingrediënten

  • 3 ajuin
  • 2 aubergine
  • 1 venkel
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 2 rode paprika
  • 3 wortel
  • 0 olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 400 g gerookt spek
  • 1 bakje kerstomaten
  • 1.5 dl rode wijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 800 g tomatenblokjes
  • 2 liter groentebouillon
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

  • een braadslede

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven op 200 °C.

Pel en snipper de uien. Doe ze in de braadslede.

Snijd de aubergines, de venkel en de courgettes in fijne blokjes. Doe de blokjes bij de ui in de braadslede.

Verwijder de zaden en de zaadlijsten van de paprika’s. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd de paprika’s in blokjes en leg ze in de braadslede.

Schil de wortelen en snijd ze in blokjes. Doe ze ook in de braadslede.

Besprenkel de groenten met een flinke scheut olijfolie en roer ze om met een houten lepel.

Kneus en pel de knoflook. Doe de teentjes bij de groenten. Leg er ook de rozemarijn, tijm en laurier bij.

Snijd het zwoerd van het spek. Snijd het spek in grove blokjes en doe deze bij de groenten. Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven en laat zeker een uur roosteren.

Halveer de kerstomaten.

Haal de braadslede uit de oven en doe de groenten en het spek in een grote kookpot of cocotte op het vuur. Voeg eventueel een scheutje rode wijn toe.

Doe er de tomatenpuree, de kerstomaten en de tomatenblokjes uit blik bij.

Giet er de groentebouillon over en roer goed.

Kruid af met peper en zout. Werk net voor het serveren eventueel af met enkele blaadjes basilicum.