Gerookte zalm met zure room ‘tartaar’  en bladerdeeggebak

Een koud voorgerecht met zalm, zure room en bladerdeeggebak.

Ingrediënten

  • 12 sneetje gerookte zalm
  • 1 bladerdeeg
  • 3 ei
  • 2 eetlepel kappertjes
  • 4 zure augurk
  • 0 kervel
  • 0 bieslook
  • 0.5 citroen
  • 1 dl zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 25 g witte sesamzaadjes
  • 25 g zwarte sesamzaadjes
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een borsteltje
  • een vel bakpapier (of een bakmatje)

Partners

Bereiding

‘Gerookte zalm met zure room ‘tartaar’ en bladerdeeggebak’

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm het toestel voor tot 180°C.
Snij het vel bladerdeeg in gelijke repen van 2 tot 3 cm breed. Leg ze op een vel bakpapier of een bakmatje, op een vlakke ovenplaat.
Klop een eierdooier los, samen met een klein scheutje water. Strijk de repen bladerdeeg in met het mengsel. (doreren)
Strooi een mix van witte en zwarte sesamzaadjes over de repen deeg, en schuif ze in de oven va 180°C. Bak de repen bladerdeeg met sesam goudbruin krokant.
Kook de andere eieren hard en koel ze nadien in koud water. Pel de eieren en prak ze matig fijn met een vork.
Schep de zure room in een schaaltje. Voeg de mierikswortelpasta toe, wat vers citroensap, peper van de molen en een snuif zout.
Snij de zure augurken in schijfjes.
Schik op elk bord enkele plakjes gerookte zalm. Verdeel er wat geprakte eieren over en toefjes zure room met mierikswortel.
Breek de repen krokant bladerdeeg in hapklare stukken en verdeel er enkele over ieders bord.
Werk de borden af met enkele schijfjes zure augurk, kappertjes, pluksels kervel en grof gesneden sprieten bieslook.
Gerookte zalm met zure room ‘tartaar’  en bladerdeeggebak