Gerookte haring en geplette aardappel met komkommer

Misschien is het nooit bij je opgekomen, maar waarom niet een keer zelf vis roken? De techniek om te roken is erg eenvoudig en je hebt er geen spectaculaire keukenattributen voor nodig. Haringfilets zijn er ideaal voor en je serveert ze hier met een lauwe mengeling van aardappelen en frisse komkommer.

Ingrediënten

  • 8 haringfilet
  • 8 aardappel
  • 1 komkommer
  • 0 bieslook
  • 0 olijfolie
  • 0 wijnazijn
  • 0 zout

Benodigdheden

  • voor wie de vis zelf wil roken: een rookpan (of een oude wok met een rond rooster om erin te plaatsen
  • een deksel en een prop aluminiumpapier)
  • rookmeel van beuk met jeneverbes (of beukenhoutschilfers)
  • voor wie zelf de haring fileert: een fileermes en een aardappelstamper

Partners

Bereiding

Voor wie met verse haring werkt

Snij de kop van elke vis. Fileer de haringen door een insnijding langsheen de rug te maken. Snij vervolgens de filets één voor één los door zo dicht mogelijk tegen de graat te snijden. Je kunt het werkje natuurlijk ook overlaten aan je ervaren vishandelaar.
Schraap met je fileermes over het visvel om taaie schubben te verwijderen. Beweeg je mes van de staart naar de kop.
Controleer de filets ook op te taaie graatjes en verwijder ze met bv. een keukenpincet.
Snij de filets wat bij, waar nodig. Spoel nadien je snijplank schoon.

De haring roken

Zet de rookpan op een stevig vuur en laat ze alvast gloeiend heet worden. Laat de pan gerust 10 minuten warmen.
Doe een volle eetlepel rookmeel in de pan en plaats het rooster erop. Het houtmeel zal meteen beginnen roken. Doe dit in een goed verluchte ruimte, en denk aan eventuele rookdetectoren in huis.
Leg meteen de haringfilets op het rooster en plaats het deksel op de pan. Laat ze 10 minuten roken. (Wanneer je liever een volledig gare haringfilet eet, laat de vis dan 15 minuten roken.)
Opmerking: Indien je zelf een rookpan knutselt met een oude wok, leg dan een grote prop aluminiumfolie bovenop de houtschilfers of het rookmeel en plaats daarop het rooster. Vergeet ook het deksel niet.

De aardappelsalade

Spoel de aardappelen en de komkommer.
Vul een kookpot met water en een snuif zout. Doe de vastkokende aardappelen in de pot en kook ze ongeschild gaar.
Schil de komkommer met een dunschiller. Snij de top en het steeltje eraf.
Snij de komkommer overlangs in lange kwarten en snij de waterige zaadlijsten eruit.
Snij elke reep vruchtvlees nu nog eens in de lengte door en snij de komkommerrepen vervolgens in piepkleine blokjes.
Spoel de bieslook en snipper de sprieten zo fijn mogelijk.
Giet de aardappelen af, zodra ze gaar zijn. Laat ze een beetje afkoelen en pel ze voorzichtig. TIP: De aardappelen zijn heet, dus prik ze bv. op een vork om handiger te werken.
Doe de aardappelen in de pot en plet ze heel even. Schenk er een flinke scheut fijne olijfolie bij en roer.
Voeg dan de stukjes komkommer en de snippers bieslook toe.
Werk het lauw aardappelslaatje af met een scheutje (wijn)azijn en wat grof zout. Roer alles om.
Serveer een schep lauwe aardappel-komkommersalade met twee filets gerookte haring erop. Werk het bord af met een beetje grof zout.
Gerookte haring en geplette aardappel met komkommer