Gepofte aardappel met appeltsatziki en zalm

Tsatziki kent iedereen als de Griekse yoghurtsla met knoflook en komkommer, maar Jeroen bedacht er een variatie op. Hij gebruikt appels in de plaats van komkommers en daar hoort dus ook geen look bij. Deze frisse appelsla serveer je met gepofte aardappelen en een papillote met zalm. Stook die barbecue dus maar alvast heet

Ingrediënten

  • 4 aardappel
  • 500 g zalmfilet
  • 1 stengel citroengras
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zeezout
  • 2 appel
  • 250 g yoghurt
  • 0 dille
  • 0 lavas
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 bussel waterkers
  • 0 olijfolie
  • 0 balsamico
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • een groenterasp

Partners

Bereiding

De gepofte aardapellen

Stook de barbecue heet.
Wikkel de aardappelen individueel in aluminiumfolie en gaar ze in de kolen. (Je kunt de aardappelen ook in een vuurvaste schotel leggen en inwrijven met olijfolie.) Plaats de schotel op de grillrooster. Reken een uur om de aardappelen te garen.

De papillote met zalm

Snij de zalmfilet in 4 gelijke porties.
Voorzie voor elke papillote een groot vel aluminiumfolie.
Leg een portie zalm op een vel aluminiumfolie, druppel er een beetje olijfolie over en kruid de vis met wat peper van de molen en grof zeezout. (bv. fleur de sel)
Snij een stukje van de stengel citroengras en kneus het kruid. Zo zal er veel smaak vrijkomen. Leg het citroengras bovenop de zalm en plooi het vel aluminiumfolie goed dicht. Sluit ook de zijkanten goed af en plooi ze naar boven, zodat er geen kookvocht kan ontsnappen.
Plaats de papillotes op de hete gril en gaar ze ongeveer 12 minuten. (Gebruik één papillote om het resultaat te controleren. Da’s altijd handig.)

De appeltsatziki

Maak intussen de appeltsatziki klaar. Schil de appels en rasp ze in een ruime mengkom.
Voeg de Griekse yoghurt toe en meng de twee samen.
Spoel de takjes dille en lavas. Snipper de blaadjes van de kruiden zeer fijn en meng ze onder de yoghurt met appel.
Proef en kruid de appeltsatziki met een beetje peper en grof zout.

De afwerking

Tenslotte is het slaatje aan de beurt. Spoel de waterkers voorzichtig schoon en laat de blaadjes uitlekken. Verwijder de taaiste steeltjes.
Doe de frisse waterkers in een mengschaal en druppel er een beetje olijfolie en balsamico over. Kruid het slaatje met een beetje peper en zout. Meng alles met grote voorzichtigheid.
Snij een gepofte aardappel net-niet-middendoor en klap de knol open in twee helften.
Schep er een flinke portie van de appeltsatziki op. Plaats de papillote met zalm naast de hete aardappel en werk elk bord af met een toefje waterkerssla.
Gepofte aardappel met appeltsatziki en zalm