Gepocheerde rabarber met sabayon van Deus en limoensorbet

Als de rabarber weer groeit, kan je er helemaal zeker van zijn: de lente is in het land. In dit nagerecht wordt het fruit gepocheerd in een badje van suikerwater en geserveerd met een luchtige sabayon van Belgisch bier.

Ingrediënten

  • 250 g kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 0.25 citroen
  • 1 vanillestok
  • 2 cm gember
  • 1 steranijsje
  • 4 stengels rabarber
  • 4 eierdooier
  • 3 eierdopjes suiker
  • 4 eierdopjes bier
  • limoensorbet
  • enkele takjes munt
  • 100 g ijshoorntje

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een garde
  • een ijsschep

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een kookpot op het vuur en doe het water en de suiker erin. Breng het mengsel aan de kook zodat er een bleke suikersiroop ontstaat.

Schil de citroen met een dunschiller. Doe de stukjes schil bij de suikersiroop.

Snijd de vanillestok overlangs in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg beide toe.

Snijd de gember fijn. Voeg de gember en het steranijsje toe aan de suikersiroop en laat het geheel 5 minuten goed doorkoken.

Snijd de stengels rabarber in stukken van 8 à 10 cm. Je hoeft ze niet te schillen.

Voeg de rabarber toe aan de suikersiroop, laat kort opkoken en zet dan het vuur onmiddellijk uit. Laat de rabarber afkoelen in het suikerwater in de koelkast.

tip Zet er een gewicht op (bijvoorbeeld een bord) zodat de stukjes rabarber onder blijven staan.

Doe de eierdooiers met de eierdopjes suiker en bier in een steelpan en klop het geheel luchtig met een garde. Voeg eventueel nog een dopje van het suikerwater toe.

Zet de pan op een matig vuur en blijf kloppen tot je een mooie luchtige en gebonden sabayon hebt.

Neem een beker met heet water en zet er je ijsschep in.

Haal de stukjes rabarber uit de suikersiroop en laat ze even uitlekken. Dep eventueel een beetje droog.

Leg enkele balkjes gepocheerde rabarber op ieders bord en schep er een bolletje limoensorbet op. Lepel er de verse sabayon over.

Werk het dessert af met een takje munt en wat verkruimelde ijshoorntjes.

Gepocheerde rabarber met sabayon van Deus en limoensorbet