Gepocheerde pladijs met peterselie beurre blanc en prei

Eens een andere bereiding dan bakken of koken van vis is pocheren. Voor dit recept kiezen we voor pladijsrolletjes die perfect passen bij de knalgroene beurre blanc van peterselie en look. Als garnituur houden we het simpel met wat gestoofde prei. Met een bladerdeeggebakje als finishing touch heb je het ideale voorgerecht, waarmee je menig gast met verstomming zult slaan. 

Ingrediënten

  • scheut melk
  • 1 eierdooier
  • een half bladerdeeg
  • 1 sjalot
  • 2 pladijs
  • 2 dl visfumet
  • een beetje visfumet
  • 1 bussel peterselie
  • snuif bicarbonaat
  • 3 teentjes look
  • 3 stengels prei
  • enkele takjes tijm
  • een scheut room
  • 80 g boter
  • een beetje tuinkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe een scheut melk en een eigeel in een kommetje en klop los. Snijd maantjes uit het bladerdeeg en leg op een bakplaat. Bestrijk de maantjes met het mengsel van eigeel en melk. Zet ze in de oven ongeveer 10 minuten op 180°.

Snijd de sjalot fijn en stoof aan in boter.

Kruid de pladijs langs de velkant en rol hem op. Steek er een tandenstoker door, zodat het een mooi rolletje blijft. Leg de rolletjes vervolgens mee in de pan bij de sjalot en voeg de visfumet toe. Draai de pladijsrolletjes regelmatig om, zodat ze langs elke kant pocheren. Zet steeds het deksel terug op de pan.

Spoel de peterselie en pluk de blaadjes van de stengels, houd de stengels voorlopig apart. Kook de blaadjes gaar in water met bicarbonaat en look (in zijn geheel toevoegen).

Spoel de prei en snijd in grove stukken. Stoof de stukken aan in boter, tijm, een beetje visfumet, peper en zout. Laat garen onder een deksel.

Schep de vis uit de pan en doe bij het kookvocht een scheut room. Giet de peterselie en de look af en doe het vervolgens bij het vocht van de vis. Doe er ook nog boter bij en wat zout en mix fijn tot een mooie egaal groene saus.

Serveren: leg een paar stukjes prei op een bord met 1 visrolletje overgoten door de saus. Werk af met het bladerdeegkoekje en optioneel nog wat tuinkers.

 

Gepocheerde pladijs met peterselie beurre blanc en prei