Chirbuli en tolma gevuld met rijst en gehakt

Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

Deze eieren in een pittige tomatensaus (chirbuli) kan je ook wel de Georgische shakshuka noemen. De eieren worden net zoals Turkse shakshuka, wat letterlijk 'mengsel' betekent, gepocheerd in een mengsel van ui, look en tomaten. Heerlijk met een stuk brood! Daarnaast maakt Jeroen gevulde wijnbladeren (tolma) met een kruidige mengeling van rijst en gehakt.

Ingrediënten

  • een scheut olijfolie
  • 1 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 tomaat
  • 2 rode puntpaprika
  • 1 groene chilipeper
  • 1 eetlepel bloem
  • een snuif paprikapoeder
  • een scheutje water
  • 10 wijnblad
  • 50 g basmatirijst
  • 200 g gehakt
  • 1 dl water
  • een flinke scheut arachideolie
  • peper
  • keukenzout
  • 50 g walnoten
  • 3 ei
  • enkele takjes basilicum
  • enkele takjes koriander
  • 2 eetlepel zure room

Benodigdheden

  • rasp
  • grote soeplepel
  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De tomatensaus

Zet een grote pan met een scheut olie op het vuur. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.

Rasp de tomaten op een grove rasp in een kom. Hou even apart.

Snijd de paprika’s in blokjes en laat meestoven. Haal de pitjes uit de groene chilipeper, snijd fijn en voeg toe.

Voeg de bloem  toe om te singeren en laat de groenten nog even verder stoven. Breng het geheel op smaak met het paprikapoeder.

Voeg er de geraspte tomaten aan toe, gevolgd door een scheutje water. Zet een deksel op de pot en laat het geheel zachtjes koken.

De gevulde wijnbladeren (dolmas)

Kook de wijnbladeren en de rijst gedurende 5 minuten in gezouten water. Giet ze daarna door een zeef en spoel ze onder koud water. Laat even uitlekken en afkoelen.

Meng de koude rijst met het gehakt en kruid eventueel wat extra bij.

Snijd de steeltjes van de wijnbladeren en leg ze op je werkvlak.

Schep een lepel rijst-gehaktvulling in het midden van het blad en plooi de zijkanten naar binnen toe. Herhaal dit met alle wijnbladeren.

Rol de wijnbladeren zoals een loempia op en leg ze samen in een pot, goed dicht bij elkaar.

Giet er het water en de olie bij en leg er wat gewicht op, bv. een bordje. Dek af met een deksel en laat de dolmas 20 minuten zachtjes garen. Kruid ze eventueel wat bij met peper en zout.

Afwerking

Maal de walnoten fijn in een blender. Haal het deksel van de tomatensaus en roer er de gemalen walnoten onder. Breng de saus weer aan de kook.

Breek een eitje in een grote soeplepel, duw met de bolle kant van de lepel een putje in de saus en laat het ei erin glijden.

Herhaal dit met alle eieren, zet het deksel weer op de pan en laat de eieren zachtjes pocheren in de saus gedurende 5 à 10 minuten.

Werk het gerecht af met fijngesneden koriander en basilicum.Serveer met wat brood. Leg de dolmas in een kommetje en serveer ze met wat zure room.

Chirbuli en tolma gevuld met rijst en gehakt