Gepocheerde eieren in tomatensaus

Shakshuka is een gerecht op basis van tomatensaus en gepocheerde eieren dat enorm populair is in het Oostelijk halfrond. Zet de pot in het midden van de tafel en geef iedereen een stuk brood om heerlijk te dippen. Gezelligheid gegarandeerd!

Ingrediƫnten

  • 1 flinke scheut olijfolie
  • een extra likje olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 rode puntpaprika
  • 4 tomaten
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuif komijn
  • een snuif ras el hanout
  • een snuif gedroogde oregano
  • een snuif kurkuma
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • een flinke scheut witte wijn
  • een snuifje zout
  • 690 g passata
  • 4 ei
  • 80 g pijnboompitten
  • 200 g feta
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • enkele blaadjes oregano
  • 1 stokbrood

Benodigdheden

  • Een tajine (optioneel)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een tajine op het vuur en laat er flinke scheut olijfolie in heet worden.

Pel en snijd de sjalot in ringetjes. Stoof de ringetjes aan in de tajine. Pel en plet ook een teentje look en laat ook deze meestoven in de tajine. 

Snijd de chilipeper en de puntpaprika in stukjes en voeg toe aan de stovende groenten. Snijd ook de tomaten in blokjes en voeg toe aan de tajine.

Kruid de stovende groenten met gerookt paprikapoeder, komijn, ras-el-hanout, oregano en kurkuma. Laat het geheel even bakken.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat meebakken met de groenten.

Leg er een takje rozemarijn en enkele takjes tijm in en blus het geheel met witte wijn. Laat het geheel droog koken en breng op smaak met zout.

Doe er de passata bij als de witte wijn is ingekookt. Doe een scheutje water in de glazen fles van de passata, schud met de fles en voeg het extra vocht toe aan de tomatensaus.

Pocheer de eitjes rechtstreeks in de tomatensaus. Zet het deksel van de tajine erop en laat het ongeveer 4 minuten verder garen.

Zet een pannetje met olijfolie op het vuur en rooster er de pijnboompitten in. Laat ze nadien uitlekken op een vel keukenpapier.

Verkruimel de feta in een kommetje.

Haal het deksel van de tajine en haal de tajine van het vuur. Schep de eieren voorzichtig naar omhoog. Strooi de fetakaas en pijnboompitten over de tomatensaus. Hak de peterselie fijn en strooi ook over het geheel. Werk af met een likje olijfolie en wat oregano.

Serveer het gerecht met brood.

Gepocheerde eieren in tomatensaus